08-08-08

Den åttonde augusti hålls OS-invigningen i Peking. En hel världs blickar kommer riktas mot Kina, där statsledningen gör allt för att arrangemanget ska bli en propagandaseger för den kinesiska modellen.

För demokratirörelsen i Burma betyder datumet den åttonde augusti något helt annat. Det markerar årsdagen för den stora massakern på demokratiaktivister i Rangoon 1988.

Den gången började det med en strejk klockan åtta på morgonen. Några tusen personer gick ut på gatorna i protest mot militärdiktaturen. Snart följdes de av hundratusentals burmeser, som alla gick mot det gamla stadshuset i centrala Rangoon.

Klockan halv tolv på kvällen öppnade militären eld, de sköt rakt in i de fredliga folkmassorna. Studenter, munkar och strejkande arbetare dog sida vid sida på den varma asfalten.

Man räknar med omkring 2 000 dödsoffer den natten, men ingen vet exakt. Juntan är bra på sopa igen spåren efter sina övergrepp.

Efter massakrerna knöt juntan i Burma allt tätare kontakter med den kinesiska regimen, som fick sina egna protester att ”hantera” på Himmelska fridens torg ett år senare.

I dag är Kina juntans kanske främsta bundsförvant, vilket gör OS-invigningen extra intressant. När nya demonstrationer bröt ut i Burma förra hösten var det många som hoppades att Kina skulle tala generalerna till rätta, få dem att inleda en politisk dialog med demokratirörelsen.

Enligt vissa uppgifter tog Kina kontakter i den riktningen, men i praktiken har mycket lite hänt. Juntan sitter i säkert bo, trots att man efter orkanen Naglis i våras uppvisade en närmst patologisk okänslighet inför den egna befolkningens behov av skydd och katastrofhjälp.

Den burmesiska demokratirörelsen kommer naturligtvis använda den åttonde augusti för att påminna världen om juntans styre.

Frågan är om någon lyssnar?

Burmafrågan har en märklig förmåga att åka berg- och dalbana på västvärldens uppmärksamhetsindex. Några demonstrationer med rödklädda munkar, och alla vänder blickarna österut. En fasansfull katastrof, och samma sak händer. För några veckor, sedan falnar intresset.

Juntan har stått pall för nästan alla former av påtryckningar, men demokratirörelsen ser ändå vägar framåt. De vill ha riktade sanktioner och ett massivt stöd till det civila samhället inne i landet. När FN ger katastrofhjälp måste det dessutom följas av politiska krav.

Människorättsorganisationer över hela världen laddar upp inför den åttonde augusti, 08-08-08, för att protestera mot de kinesiska övergreppen mot friheter vi tar för givna. För Burmas demokratiaktivister blir dagen ett tillfälle att påminna om Kinas inflytande över en ännu mer brutal regim.

Jag undrar om Kinas ledare kände till den kopplingen när de bestämde tidpunkten för OS-invigningen.

Följ ämnen i artikeln