Varg – slagträ i valdebatten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vargstammen är i dag genetiskt isolerad och egentligen för liten för att tåla jakt.

Landets kanske 150 vargar har, om uttrycket tillåts, hamnat i valdebattens skottglugg. Flera partier jagar nu väljare bland jägare och vargmotståndare. Inga stora partier vill stöta sig med den rovdjurskritiska opinionen.

Moderaterna satsar hårdast. Under rubriken ”Vargar i Stockholm är sällsynta” annonserar de i jakt- och viltvårdstidningar och friar oblygt till jägarkåren att rösta på moderaterna för en friare jakt. De vill öppna för licensjakt på varg, för rätt att skjuta varg för att skydda alla tamdjur också utanför hägn. Vidare vill de att besluten ska decentraliseras från Naturvårdsverket till länsstyrelserna och jägarna samt att ersättningarna vid skador på tamdjur ska höjas.

Junilistans stora framgångar i EU-valet hos vargmotståndare finns i färskt minne. Nu kör partiet ”favoriter i repris” genom besök i vargtrakter och stöd för budkavlen som kräver lokala beslut om vargpolitiken.

Mjukat upp skyddet

Socialdemokraterna har steg för steg mjukat upp sitt skydd för vargstammen och förbudet mot all jakt. Partiet vill nu ge rätt till tamdjursägare att skjuta rovdjur även utanför tamdjurens inhägnad. Men regeringen lägger inget sådant förslag av hänsyn till miljö- och vänsterpartiets nej.

Till en del handlar rovdjursmotståndet om ekonomi. Vargen utgör ett problem för tamdjurshållningen, ett hot mot jakthundar och en konkurrent till jägarna om viltet.

Väcker hätskhet

Det förklarar ändå inte den hätskhet som frågan väcker. Vargen får också representera hela den vanmakt som uppifrån påtvingade förändringar skapar i skogslänen.

En undersökning från södra Dalarna bekräftar bilden. Många människor i vargområdet accepterar rovdjuren, men är misstänksamma mot myndigheterna.

Debatten handlar mest om jaktförordningens paragraf 28. Den reglerar ägarens rätt att skydda sina djur. Sedan 1 mars är det tillåtet att skjuta rovdjur som befinner sig inom ett tamdjurshägn, även om rovdjuret inte har attackerat.

Förändringen var ett försök att tillmötesgå kritiken från djurägarna. Den har dock inte stillat oron, varken hos lokala opinioner eller hos politiker som är rädda för rovdjursfrågan i valet.

Störst hotet

Vargstammen är i dag genetiskt isolerad och egentligen för liten för att tåla jakt. Polisen menar att en uppluckring av lagen kommer att göra jaktbrott nästan omöjliga att bevisa. Olaglig tjuvjakt är redan det största hotet mot vargen. Forskarna anser att det krävs en vargstam på 500 exemplar för att garantera en långsiktigt livskraftig stam. Regeringens mål är 200 vargar.

Jakt, också i mycket liten skala, kan räcka för att ännu en gång utrota den svenska vargen. Det tycks dock spela mindre roll, i alla fall under ett valår.

Att ge efter för kraven på att få jaga rovdjur är uppenbarligen lättare än att försöka hantera de känslor av hat och vanmakt kraven växer ur.

LA

Följ ämnen i artikeln