Mp – en kraft att räkna med

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förväntningarna har ökat på miljöpartiet. Det sa språkröret Maria Wetterstrand på partiets kongress i går. Men frågan är då hur miljöpartiet hanterar sina 36 valmanifestkrav i ett läge då de måste kompromissa med andra partier.

För fyra år sedan trodde få att trängselskatt och friår skulle bli verklighet. Kanske inte ens de miljöpartister som först drev igenom kraven på sin kongress. Men miljöpartiets valmanifest från 2002 fick effekt på svensk politik.

Ombuden som i helgen klubbade igenom ett nytt valmanifest är fulla med tillförsikt.

De gröna är en kraft att räkna med i svensk politik och går till val med självförtroendet i topp. Det finns all anledning att tro att det nya valmanifestet kommer att påverka Sverige de kommande fyra åren.

Kan inte viftas bort

På kongressen var det tydligt att miljöpartiet är en alternativrörelse lika mycket som ett etablerat riksdagsparti. Partiet har fångat upp grupper som tidigare stod utanför politikens centrum: djurrättsaktivister, elallergiker, nyandliga, pacifister. Det påverkar politiken.

Miljöpartiet kan dock inte viftas bort som ett flumparti för skäggiga skogsmullar och tillväxtfientliga muppar.

Partiets största väljargrupp är unga kvinnor i storstäderna. Kongressen hade siktet inställt på riksdagsvalet i stället för de långsiktiga visionerna.

De stora striderna uteblev. I prestigefrågan om att skriva in utträde ur EU eller inte i valmanifestet, lade sig partiledningen direkt – troligtvis för att slippa en uppslitande debatt. De EU-negativa ombuden som hade rustat för strid åkte hem nöjda. Partiledningen får desto svårare att sitta i en regering – oavsett färg – med utträdeskravet hängandes över sig.

Förväntningarna ökar

För sina få procent av väljarstödet har miljöpartiet haft stort inflytande över svensk politik.

Därför har också förväntningarna på partiet ökat, som språkröret Maria Wetterstrand påpekade i sitt öppningstal på kongressen. Hon sa också att partiet hanterar förväntningarna med glädje.

Frågan är hur miljöpartiet hanterar sina 36 valmanifestkrav i ett läge då de måste kompromissa med andra partier. Vad ska tas bort och vad ska få högst prioritet? Friårets fortsatta utveckling? Sänkt arbetstid? Trängselskatter i Göteborg och Malmö?

Ärkebiskopens vädjan

Krav som de andra partierna och särskilt socialdemokraterna ska hålla ett extra öga på är slopad moms på ekologisk mat, en fortsatt grön skatteväxling, tillåten nedladdning av filmer och musik samt en förlängd föräldraförsäkring. Det är frågor som attraherar mp-väljarna.

Ärkebiskop KG Hammar, som fick kongressens frihetspris, vädjade till miljöpartiet att inte bli ett byråkratparti som bara tänker på taktiska frågor. Maria Wetterstrand sa samtidigt att de inte kommer att ”ge bort” makten till sossarna igen.

Språkrören borde ta till sig ärkebiskopens ord och vara försiktiga med att dribbla bort sitt inflytande till ett trögt regeringskanslimaskineri.

NB

Följ ämnen i artikeln