Arbetsskadade får inga pengar

Byggarbetsplats.

 2 mars 2016. Arbetsskadeförsäkringen

Människor som drabbas av skador i sitt arbete har en väldigt liten chans att få ersättning. På knappt tio år har antalet ärenden som prövas av Försäkringskassan minskat med 85 procent enligt myndighetens egen statistik. Det berättar tidningen Byggnadsarbetaren.

I konkreta tal betyder det att Försäkringskassan år 2006 prövade drygt 19 000 ansökningar från människor som skadats i arbetet. För två år sedan, 2014, hade siffran sjunkit till knappt 2 500.

Inte färre skadade

Minskningen beror inte på att svenska arbetsplatser blivit säkrare. Om vi ska döma av antalet anmälningar är det faktiskt precis tvärtom. De ökar, men för att en anmäld arbetsskada ska ge rätt till ersättning krävs en speciell ansökan. Och när den borgerliga regeringen gjorde om sjukförsäkringen hamnade den processen i kläm. Människor som har skadat sig när de gjort sitt jobb drabbas ekonomiskt därför att arbetsskadeförsäkringen inte längre fungerar.

– Vi har knappt en arbetsskadeförsäkring värd namnet, säger Claes Jansson på LO-TCO Rättsskydd till Byggnadsarbetaren.

En rapport från Inspektionen för socialförsäkringen konstaterade nyligen att många ärenden inte alls utreds av Försäkringskassan.

För staten har kraschen varit en bra affär. År 2005 fanns drygt sex miljarder i budgeten avsatt för arbetsskadeförsäkringen. Förra året hade det minskat till hälften.

Vänta tre år på utredning

För tusentals människor som skadat sig i sitt arbete är det förstås precis tvärtom. Byggnadsarbetaren berättar om snickaren Örjan Larsson som för tre år sedan föll fem meter när han arbetade på ett bygge i Stockholm. Ett felsteg som förändrade livet. Larsson skadade båda armarna.

Han kan fortfarande inte göra tunga lyft eller gripa tunga saker, och kommer sannolikt inte att kunna arbeta i byggbranschen igen. Först nu, tre år efter olyckan, påbörjas utredningen av Örjan Larssons rätt till  ersättning för arbetsskadan.

Andra råkar som sagt ännu värre ut. Väldigt många som har rätt till ersättning får över huvud taget inte sin sak prövad.

För utsatta människor betyder det otrygghet och ekonomisk osäkerhet. För politiken handlar det om ett haveri.

Rätt att få sin sak prövad

Arbetsskadeförsäkringen är en grundsten i ett välfärdssystem. Ingen har fattat beslut om att dra ner ersättningen för arbetsskador.

Ingen har ens avsett att göra det.

Det har bara blivit så, för att systemet gjorts för krångligt och för att Försäkringskassan inte fått möjlighet att klara av sitt uppdrag.

Det duger faktiskt inte.

Människor som skadar sig på sitt arbete måste få sin rätt till ersättning prövad.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln