Borgs trixande ger inga ungdomsjobb

I budgeten nästa vecka tänker regeringen föreslå att den differentierade avgiften till a-kassan ska avskaffas. I klartext försvinner den orättvisa som tvingat många lågavlönade att betala hundratals kronor extra i månaden för en arbetslöshetsförsäkring. Det berättade partiledarna på tillfälligt besök i Göteborg.

En välkommen, om än senfärdig, tillnyktring.

Ändå skulle dagens dos av budgetutspel egentligen inte handla om a-kassan. Partiledarna ville hellre prata om ett ”jobbpaket” för unga.

Inga övertygande resultat

Regeringspartierna tänker fortsätta satsningen på sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar. Receptet är prövat, och resultaten är inte övertygande.

Regeringspartierna tänker också satsa pengar på YA-jobb, de utbildningsanställningar som fack och arbetsgivare inom en rad branscher förhandlat fram villkoren för. Statliga pengar är nog en förutsättning för att yrkesintroduktionen ska bli något mer än ett fenomen i marginalen.

De stora pengarna går dock till förändringarna av a-kassan. Absolut nödvändiga, men knappast ett sätt att minska ungdomsarbetslösheten.

Ändå är det alltså så Anders Borg vill räkna.

Ingenting med politik att göra

Borg menar nämligen att eftersom de fackliga organisationerna tjatade om a-kassan när han ville att de skulle prata om introduktionsanställningar blev han pressad att gå med på en förändring. Och eftersom det var ungas arbetslöshet som gjorde att han ville att facken skulle prata om introduktion måste finansministerns eftergifter skrivas på det kontot.

Det är möjligen förenligt med god bokföringssed, men det har absolut ingenting med politik att göra.

Att regeringen tar bort orättvisan i a-kasseavgifterna är utmärkt, men det är faktiskt inget svar på hur ungdomsarbetslösheten ska bekämpas.

Följ ämnen i artikeln