Håkan Juholt får inte fastna i besvärjelserna

Uppdaterad 2011-03-28 | Publicerad 2011-03-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige behöver en ny socialdemokrati

känsla för samtiden? I går jublade ett lättat parti åt Håkan Juholts tal. Socialdemokraterna har en ny partiledare men alla problem består. Mona Sahlin förlorade valet av samma skäl som Håkan Juholt riskerar att förlora valet på. Bristande känsla för samtiden.

Då stod en man i röd slips åter i talarstolen. Partiet hade tryckt upp röda skyltar som det stod ”Juholt” på. Under namnet – en bild på en mustasch. Hans mustasch. I den valrörelse som partiet nyligen hade förlorat hade samma personer som nu viftade entusiastiskt med dessa skyltar viftat lika entusiastiskt med precis likadana skyltar. Fast då stod det ”Mona” på dem. Kvinnor är förnamn, män är efternamn och Mona Sahlin har inte mustasch.

Samtidigt som Håkan Juholt höll sitt installationstal i Stockholm gick tusentals britter ut på gatorna i London för att demonstrera. 250 förskolor stängs, 450 bibliotek läggs ner, tusentals platser i äldreomsorgen försvinner. Storbritannien ska spara. Europa efter den stora finanskrisen.

I onsdags talade popdrottningen Lady Gaga på London University till stöd för strejkerna. ”Jag noterar att de demonstrerar” sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i torsdags. Och Barroso har noterat helt korrekt. Polisen hade satt in vattenkanoner mot demonstranter i Bryssel. Fackföreningsrörelsen protesterade mot EU:s nya lagstiftningspaket. Det är inte konstigt att europeisk socialdemokrati skruvar upp sin jämlikhetsretorik och det är inte heller konstigt att europeisk socialdemokrati är förvirrad.

Talade till desperat parti

Det är helt enkelt inte konstigt att Håkan Juholt höll det tal som han höll.

Håkan Juholt talade till ett parti som är desperat efter att få må bra. Desperat efter att känna att det gör något rätt.

Desperat efter att få höra att det går att vinna val genom att vara socialdemokrat – inte trots att man är socialdemokrat. Och Håkan Juholt gjorde det ganska bra. Håkan Juholt vet hur man uttalar partiets besvärjelser och partiet behöver uppenbarligen få höra sin egna besvärjelser. Men svensk socialdemokrati kan inte stanna där.  I går talade Juholt till det socialdemokratiska partiet – inte till det svenska folket. Och det är utmärkt – så länge han förstår att det inte är samma sak. Inte längre. Och inte på väldigt länge.

Håkan Juholt vill avskaffa barnfattigdomen och genomföra ett storskaligt kunskapslyft. Det är helt rätt. Han försökte också säga saker om feminism och om finanskrisen. På presskonferensen visste Håkan Juholt visserligen inte vad Håkan Juholts parti tyckte om det där med delad föräldraförsäkring – men han tyckte i alla fall som sitt parti. Det var han tydlig med.    

Politiken har svängt vänster

Sedan finanskrisen har mitten i politiken förflyttats åt vänster, Lady Gaga håller tal mot brittiska nedskärningar, Anders Borg rasar mot bonusar och precis som Håkan Juholt skruvar socialdemokratiska ledare upp sin jämlikhetsretorik. Väljarna verkar dock inte övertygade. De röstar fram högerregeringar i princip överallt. Och litar inte på att Socialdemokraterna kan sköta ekonomin.

Partyt tog slut 2008

Förändrade gränser mellan politik och marknad har definierat varje fas av kapitalismen. Ekonomen Anatole Kaletsky beskriver det som fyra versioner. Kapitalism 1.0 var en otyglad sak som slutligen kollapsade i den stora depressionen på 1930-talet. Kapitalism 2.0 tog vid: den förstod att politik och ekonomi hänger ihop samt att marknader måste regleras. Kapitalism 2.0 var framgångsrik men gick under i 1970-talets inflationssjuka och sin egen övertro på staten. Världsekonomin slog över i Kapitalism 3.0: övertro på marknaden och ökande klyftor. Vi fick globala obalanser och en finanssektor på stereoider.

Partyt tog slut 2008. Nu väntar alla på version fyra. Pengar korrumperar, och det gör politisk makt också. Både marknaden och staten kan vara katastrofalt fel ute, nu måste de hitta ett nytt sätt att förhålla sig till varandra. Detta var på många sätt temat för Håkan Juholts tal: hur ska relationen se ut?

Men socialdemokratin måste akta sig för att tolka finanskrisen som ett enda långt: vad-vad-det-vi-sa. Och det gjorde Håkan Juholt i princip. Partiet kan inte dra politiska slutsatser som bara handlar om att stoppa saker, riva upp saker och återställa saker. Socialdemokratin måste bygga saker.

Alla problemen finns kvar

I går jublade ett lättat parti och viftade med plakat med mustascher på. Socialdemokraterna har en ny partiledare men alla problem består. Mona Sahlin förlorade inte valet 2010 för att hon var kvinna. Men Håkan Juholt kommer inte heller vinna valet 2014 för att han är man, har röd slips och säger det som partiet vill höra. Mona Sahlin förlorade valet av samma skäl som Håkan Juholt riskerar att förlora valet på. Bristande känsla för samtiden och oförmåga att leverera trovärdig sammanhållen politik.

Håkan Juholt sa många bra saker, men det är inte socialdemokratin som behöver nya saker att säga. Det är Sverige som behöver en ny socialdemokrati.

Katrine Kielos

Följ ämnen i artikeln