När du inte orkar mer – byt arbete

”Fredrik Reinfeldt har inte utnämnt Sverige till ett föregångsland för intet ...”

En dag på jobbet För den som, likt Fredrik Reinfeldt vuxit upp i politiken brukar ”byta jobb” sent i karriären betyda styrelseposter i näringslivet eller högavlönade konsultuppdrag. Vad det betyder för en byggnadsarbetare eller ett vårdbiträde som känner att rygg och knän inte längre orkar är lite mer oklart.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tänker stort. Det bevisade han när han i går stod värd för ett nordeuropeiskt toppmöte, Northern Future Forum. De nordiska och baltiska statsministrarna, förstärkta av Storbritanniens David Cameron träffades i Stockholm för att prata framtid, ­inte minst allas vår individuella framtid.

I centrum för statsministerns funderingar finns nämligen åldrandet. Och han tänker inte på framtiden som bortglömd och vanvårdad gamling på något av Caremas vårdhem. I Reinfeldts värld handlar det om att arbeta, och arbeta länge.

’Hälsan inget problem’

Tillsammans med de övriga mötesdeltagarna skrev Reinfeldt i Svenska Dagbladet att äldre borde stanna i arbets­livet. Hälsan är –­ ­enligt statsministrarna – ­inte ”längre är något problem för många av dagens 70-åringar”.

Fredrik Reinfeldt har dock inte utnämnt Sverige till ett föregångsland för intet. I en intervju med Dagens Nyheter skruvar han upp ­ambitionerna. Arbets­livet ska sträcka sig fram till 75 års ålder, och människor kan byta ”karriär” när de inte längre orkar med sitt arbete.

”När jobbet blir för tungt får jag väl jobba­ med något annat”, säger Reinfeldt.

För den som, likt Fredrik Reinfeldt, vuxit upp i politiken brukar det betyda styrelseposter i näringslivet eller högavlönade konsultuppdrag. Vad det betyder för en byggnadsarbetare eller ett vård­biträde som känner att rygg och knän ­inte längre orkar är lite mer oklart.

Nu tänker inte Fredrik Reinfeldt gå till val på höjd pensionsålder. Det skulle Schlingmann aldrig tillåta.

Reinfeldt försäkrade att han inte talade om ­regelförändringar, och att hans avsikt aldrig varit att vara konkret. Det är vår ”mentala karta” stats­ministern vill komma åt.

Problemet är att verkligheten faktiskt är ganska konkret för de flesta av oss.

När GS-facket för ett par år sedan frågade sina äldre medlemmar trodde bara lite mer än hälften att de skulle kunna ­arbeta fram till pension i sitt nuvarande yrke. En tredjedel av de tillfrågade hade råkat ut för arbetsskador och hälften av dem hade fortfarande besvär.

De unga ska jobba längst

För LO-medlemmar är den genomsnittliga pensionsåldern i verkligheten ­mellan 60 och 62 år. För alla löntagare ligger den på 64 år.

Samtidigt är porten till arbetsmarknaden för dagens ungdomsgeneration trängre än någonsin. Det är den generation som enligt statsministern ska jobba så mycke­t längre.

Om Fredrik Reinfeldt vill rusta Sverige för de utmaningar han ser framför sig är det nog dags att komma ner på jorden och ta itu med vardagens problem här och nu.

Följ ämnen i artikeln