Arbetare behandlas mycket värre än djur

Publicerad 2018-04-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han som städar i din grannes lägenhet, hon som plockar bären du köper på torget, han som diskar på din lunchrestaurang. Papperslösa och svartjobbare befolkar snart vardagens alla delar och bär dessutom upp en betydande del av vår ekonomi.

Slänga ut folk

I veckan kunde Dagens Nyheter berätta om hur skrupelfria arbetsgivare i nästan varenda bransch utnyttjar papperslösa och migranter från jordens alla hörn. I razzior som gjorts av gränspolisen, Arbetsmiljöverket och Skatteverket har man stött på kvinnor som städar för tolv kronor i timmen, massörer som tjänar 4 000 i månaden och bor på madrasser i salongen. Man har mött byggjobbare som sover i våningssängar i gamla industrilokaler utan toalett och dusch. Mekaniker som sover i lacklukten i bilverkstäder.

– Det är tragiskt, de hanteras värre än hundar gör i vissa länder, men de hukar sig och jobbar som fan, säger Mikael Roos på Arbetsmiljöverket.

“Skuggsamhället” brukar det kallas av våra politiker. I detta ingenmansland frodas brottsligheten. Och i vår auktoritära epok har svaren på problemet inte överraskat: hur ska vi kunna slänga ut folk som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Ändå är en stor majoritet av de som omhändertas inte gömda efter att ha fått nej från Migrationsverket.

Och bilden som tecknas i Dagens Nyheter är ju inte ny, även om tiden är det.

Ökar pressen

De senaste åren har rapporterna om skenanställningar, id-fiffel, slavkontrakt och orimliga arbetsvillkor duggat tätt, liksom berättelserna om handel med arbetstillstånd för personer från länder utanför EU. Det är bland annat en effekt av alliansregeringens många liberaliseringar.

I dag ser fler problemet, men politiken levererar nästan bara förslag för att öka pressen på människor som redan är mycket utsatta. Förstärkta fackliga rättigheter talas det tystare om. Så även hårdare kontroller av arbetsgivare och straff om man utnyttjar värnlösa människor.

Så kan utnyttjandet av arbetare fortsätta på tvättinrättningar, restauranger och på städföretag. För konsumenterna blir det billigt, men seriösa företag slås ut.

Det riskerar i sin tur att påverka löner och villkor på hela arbetsmarknaden. Då kan vi verkligen tala om skuggsamhälle.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln