Inte flyktingarnas ansvar, Reinfeldt

Pekar på fel personer Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) använder allt oftare invandring för att förklara varför hans politik inte fungerar. När flyktingar pekas ut som syndabockar är vi på ett sluttande plan.

9 SEPTEMBER 2012. Integration

”Det finns i folkdjupet diskussioner om att grupper kommer hit som inte arbetar och lever på bidrag.”

Fredrik Reinfeldt lade pannan i djupa veck i ett av sina få inlägg i söndags­kvällens partiledardebatt. Och bidrog till att måla en dyster bild av hur det mullrar i folkdjupen, att Sverige är en krutdurk. 

Aldrig varit så tolerant

Själva frågeställningen var som hämtad ur ett valmaterial från Sverigedemokraterna. ”Hur mycket invandring tål Sverige?” frågade SVT:s programledare Mats Knutson.

Riktigt vilket folkdjup Fredrik Reinfeldt pratar om är oklart. Tvärtom visar de mätningar som görs att Sverige aldrig varit så tolerant och vänligt inställt till flyktingar som nu. Nästan 200 000 människor skrev på Aftonbladets upprop för att tvååriga Haddile ska få stanna. Miljöpartiet har i dagarna startat en kampanj för mer generös flyktingpolitik. Är inte dessa röster mer värda att lyssna på för statsministern?

Sverigedemokraterna gör vad de kan för att flytta debatten. Men diskussionen borde inte handla om ”Hur mycket ­invandring tål Sverige?” utan om hur mycket rasism vi tål, hur mycket diskriminering och hur mycket inskränkthet.

Sverige har inte blivit ett av världens mest framgångsrika länder genom att vi varit rädda för världen. I stället har vi öppnat oss, byggt en dynamisk ekonomi och en stark välfärdsstat där handel, ­export och invandring varit viktiga delar. Sverigedemokraterna vill att vi vänder ryggen åt precis de värden som byggt Sverige starkt; vår öppenhet, dynamik och solidaritet.

Tar inte tydligt avstånd från SD

Det är olyckligt att statsministern inte tydligare tog avstånd från Jimmie Åkessons världsbild i partiledardebatten, och att regeringen allt oftare använder ökad invandring för att förklara varför politiken inte fungerar. Det är inte flyktingarnas ansvar att Reinfeldt misslyckats med jobben eller resultaten i skolan. Den ­historieskrivningen är falsk, och dess­utom farlig.

När flyktingar pekas ut som syndabockar är vi på ett sluttande plan. ­Samma sak gäller när flyktingpolitiken av borgerliga opinionsbildare används som en murbräcka mot arbetsrätt och anständiga löner. Som när Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg nyligen slog fast att Sverige måste välja mellan invandring och Las, eller när tankesmedjan Timbro gång på gång ställer upp samma konflikt.

Att otrygghet är en viktig grogrund för högerextremism är en av historiens ­tydligaste lärdomar. Därför är inte ­ökade klyftor och sämre villkor svaret om vi vill kunna upprätthålla en generös migrationspolitik.

Tvärtom. Det är jämlikhet och sammanhållning som är förutsättningen för att en sådan politik ska fortsätta vara ­möjlig.

Följ ämnen i artikeln