De bryr sig inte om att de skadar partiet

Publicerad 2011-10-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Efter att Mona Sahlin hade meddelat det verkställande utskottet, VU, att hon skulle avgå gick hon ­direkt ut till den samlade journalistkåren för att berätta om sitt beslut. Men när hon gjorde det visade det sig att det redan fanns journalister som visste vad hon skulle säga. En av VU-ledamöterna hade nämligen skickat sms inifrån mötet.

Till och med inom Social­demokraternas absolut innersta krets finns det alltså personer som inte drar sig för att förstöra för andra i partiet. Det är en märklig skvallerkultur som har vuxit sig allt starkare med åren. När Håkan Juholt nu hudflängs i media är det framför allt socialdemokrater som matar media med uppgifter – vissa korrekta, andra direkt felaktiga. Det görs i syfte att skada det ­egna partiets ordförande. Att det också skadar partiet verkar de inte ­bry sig om.

När Håkan Juholt valdes till partiordförande varnade jag i min bok ”Inifrån” att det var en stor risk att välja någon från den ena stridande falangen.

I samband med tillträdet petades samtidigt såväl rutinerade krafter som yngre framtids­löften.

Detta väckte ont blod hos många andra socialdemokrater och det fanns vissa som bara väntade på en chans att få ge sig på den nye partiordföranden.

Att det är ett förräderi inom det egna partiet som ligger ­bakom en affär gör det mycket värre. Dels för att det påverkar hela moralen i gruppen, dels för att man i sitt eget parti har tillgång till så mycket mera material än en utomstående kan ha. ­Interna mejl och pm är tillgängliga på ett helt annat sätt i dag.

Att det har blivit så här beror för det första på att den traditionella hierarkin är så stark att det inte anses korrekt att komma med egna åsikter som inte stämmer överens med ”partiets” uppfattning. Det har skapat en tradition där man

i stället väljer att läcka sin åsikt anonymt till ­media. För det andra kan man sitta hur länge som helst på sina uppdrag, vilket bland annat ­gäller riksdagen, som blivit ett välavlönat jobb med 56 000 ­kronor i månaden.

Jag är inte orolig för den socialdemokratiska politiken. Tvärtom är det tydligt att den är något som de andra partierna försöker härma. Även om ­Moderaterna i praktiken driver en typisk högerpolitik är det ­uppenbart att de vill att den ska se ut mer som socialdemokratisk politik.

Det viktigaste är nu att ena partiet och därefter reformera det. En enkel åtgärd är att ­begränsa tiden för olika uppdrag. Då finns det inte längre samma incitament att värna ­sina egna intressen, utan i stället ägna sig åt politiken.

Thomas Bodström

Följ ämnen i artikeln