Mejla

Susanna Kierkegaard

Allt jag ser är Johan Pehrson i sumodräkt

Har blivit stötdämparen i svensk politik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Johan Pehrson (L).
Johan Pehrson (L).

Det ögonblick man drar på sig en så kallad sumodräkt är värdigheten förlorad. Klädnaden nyttjas främst i sammanhang som kräver konstlad gemytlighet och påtvingad lekfullhet – tänk konferenser och svensexor. Den bildar en barriär runt bäraren, en kroppshydda av plast och tung stoppning som ska dämpa stötar i brottningsmatch mot motståndaren. Den gör det svårt att skada sig själv, någon annan eller röra på sig över huvud taget.

Just stötdämpning verkar vara Johan Pehrsons taktik i Ekots partiledarutfrågning. Liberalernas partiledare klarar varken av att stå upp för sin egen politik eller attackera andras. Det blir mycket eh, öh och högljudda harklingar.

Sumodräkten på.

Armarna i kors

Pehrson vågar inte svara ordentligt på frågan om vad som var bra i Januariavtalet. Han vill förmodligen inte stöta sig med vare sig sina nya kamrater i den blåbruna oppositionen eller dem inom partiet som valde att lämna överenskommelsen. Han kan inte motivera varför Liberalerna drev fram avskaffandet av värnskatten, inkomstskatten för de fem procent i Sverige som tjänar mest.

Han verkar inte heller redo att ge sig in i några konflikter. Hans svar på vad han tänkt göra om högerpartierna vill minska biståndet lär knappast ge Ulf Kristersson kalla kårar.

– Ja då kommer jag sitta med armarna i kors och titta på det förslaget och säga att det här tycker inte jag är någe bra.

Ska du inte göra något mer, undrar programledaren.

– Jag kommer säga att jag tycker att det här är dåligt.

Inga röda linjer

Det mest konfliktsökande han får ur sig under utfrågningen riktas mot programledaren. Hon frågar varför Liberalerna sade nej till regeringens förslag om att ändra reglerna för det kommunala vetot mot vindkraft, trots att de säger sig vilja satsa på förnybar energi.

– Ja, det är jobbigt med demokrati, eller hur, fräser Pehrson.

Visst verkar det vara lite jobbigt, åtminstone denna valrörelse. Det är inte bara Liberalerna som känt sig tvingade att ta på sumodräkten. Magdalena Andersson vill inte ge några drastiska vallöften som sedan kan behöva kompromissas bort i evighetslånga regeringsförhandlingar. Per Bolund hade i gårdagens utfrågning svårt att dra några röda linjer inför framtida samarbeten.

Det är valrörelse, men alla har blicken fäst på det som händer efter valdagen.

Johan Pehrson går in i brottningsmatchen innesluten i en tung kudde, i tron att han är redo att slåss. I verkligheten blir han en lätt match.

Det är svårt att ha armarna i kors med sumodräkten på.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN