Diktaturapoteken fungerade bättre

I dag är apoteken avreglerade och nu är det marknaden – inte staten – som kränger mediciner till oss. En ny studie av den svenska apoteksreformen visar att alla ändå inte nöjda

Att ha det som i Nordkorea, det vill man inte.

En fundamentalkommunistisk totaldiktatur där folk svälter, oliktänkande avrättas eller slängs i arbetsläger. Det är verkligen ingen modell för vårt land.

Därför fungerar Nordkorea så bra som avskräckande exempel i politiken. Och det var därför borgerliga politiker och opinionsbildare använde sig av Nordkorea när vi år 2009 skulle avreglera apoteksmarknaden.

Alla är ändå inte nöjda

Den ansvarige ministern, Göran Hägglund (KD), förklarade att det bara var i länder som Albanien, Kuba och Nordkorea som staten hade ansvar för medicinförsäljningen. Den nu chikanerade finansmannen Mats Qviberg vädjade i en krönika om ”perestrojka” efter att han tvingats köa för att köpa Alvedon.

I dag är apoteken avreglerade och äntligen är det marknaden – inte staten! – som kränger mediciner till oss.

En ny studie av den svenska apoteksreformen visar att alla ändå inte nöjda. Forskarna Kristin Wisell, Ulrika Winblad och Sofia Kälvemark Sporrong har intervjuat representanter för politiska partier, patientföreningar, fackförbund och intresseorganisationer för att se vad de tycker.

Svårt att få rätt medicin

Löftet vi fick från den borgerliga regeringen var att vi skulle få fler försäljningsställen, att det skulle dyka upp nya roliga apotek med en mångfald av idéer, att medicinen skulle bli billigare och att det skulle bli enklare att få tag i salvor och tabletter.

Nu är politikerna sura för att alla apotek ser likadana ut. ­Farmaceuter och patientorganisationer tycker att läkemedelsrådgivningen blivit sämre. Alla är överens om att apoteken blivit fler, men det har blivit ­svårare att få tag i rätt medicin.

Varför blev det så här?

– Det återkommer jag till när min avhandling är klar om cirka ett år, säger Kristin Wisell till tidningen Dagens apotek.

Ger sämre råd och stöd

Tills dess får vi påminna oss om att privatägda apotek i hemlighet slussat stora pengabelopp till skatteparadis, för att låtsas att de behövde miljonsubventioner av staten. Eller om hur en regeringsutredning slog fast att det sedan avregleringen har blivit svårare att få tag i receptbelagda mediciner inom rimlig tid.

Vi kan dra oss till minnes att Farmaciförbundet larmat om att arbetsmiljön för deras anställda och kundsäkerheten försämrats. Hur priserna på receptfria läkemedel i många fall ökat. Att Konsumentverket har rapporterat att svenskarnas förtroende för apoteken har sjunkit och att apotekspersonalen ger sämre råd, sämre stöd och sämre information i dag än tidigare.

Men vi har det i alla fall inte som i Nordkorea.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln