Låt varje måndag bli en köttfri dag

2008 uppmanade Rajendra Pachauri, ordföranden för FN:s klimatpanel IPCC, alla människor att en dag i veckan äta något annat än kött. Syftet: att minska utsläppen.

Den brittiska tidningen The Guardian skrev då att förslaget var klimatpanelens mest kontroversiella råd hittills och, tja, de fick rätt. Få saker provocerar så mycket som det rätt anspråkslösa förslaget att inte äta lika mycket biff eller fläsk.

Vi vet att köttproduktionen är en extrem belastning för klimatet och miljön. Men ge upp köttätandet, en dag i veckan? Knappast.

Uppfödningen av slaktdjur står för nästan en femtedel av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än de utsläpp all världens trafik står för.

Här i Sverige bär vi en tung skuld. Under perioden 1990-2005 ökade köttkonsumtion i Sverige med 50 procent. På mindre än två årtionden har varje svensk börjat äta 24 kilo mer kött per år.

Nyttigt är det inte heller. Det vet vi också. Vi vet att rött kött ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Köttproduktionen bidrar till att göra antibiotikan mindre verkningsfull och är en grogrund för fågel- och svininfluensor.

Helst av allt vill vi inte lyssna. Att förändra matvanor är både tråkigt och svårt, trots att vi blir slagna i huvudet med fakta, trots att vi får foton på plågade grisar upptryckta i ögonen. Kosttraditioner och prissättning – få saker är lika lättlagda och billiga som grillkorv – spelar roll.

Många av våra beslut tas på annan grund än rent förnuftsmässiga. Så om konsumentupplysning inte hjälpas så kommer det att krävas politiska beslut för att minska köttkonsumtionen.

I dag saknas det nästan helt styrmedel för minskad köttkonsumtion. Det är dags att politikerna i riksdagen ser allvaret i frågan. Differentierad moms på kött eller punktskatt kan vara ett sätt för att få ner köttätandet, det har Naturvårdsverket visat i en rapport.

Men det offentliga kan också gå före. I Östersund införde man en så kallad köttfri måndag för två år sedan. Det innebär att man en dag i veckan serverar vegetarisk kost, med hänvisning till just den negativa inverkan köttätandet har på klimatet.

Fler kommuner, landsting och regioner borde följa det jämtländska exemplet och besluta om att man under en dag i veckan bara serverar vegetarisk mat i skolor och förskolor och på äldreboenden och sjukhus.

Om vi själva är obenägna att ta ansvar får vi helt enkelt låta det gemensamma hjälpa oss.

Följ ämnen i artikeln