Tycker ens Kristersson att han ledde EU bra?

Vill förlänga kolkraften till 2028

Sveriges ordförandeskap i EU kommer präglas av: fjällräven-jackan och klimatfadäser.

Den 1 juli tog Sveriges tid som EU:s ordförande slut. För den här gången. De senaste sex månaderna har inte precis varit en period som präglats av framgång.

Dessutom är det nog få svenskar, förutom politiknördar, som förstått att Sverige varit ordförande. Med undantag från stunden när Busch åkte till Kiruna i en gul fjällrävenjacka.

Även om ordförandeskapet kanske har gått många svenskar förbi, så har politiker i Europa knappast missat Sveriges avtryck.

Och det är inte särskilt gott.

När Kristerssons regering skulle ta över ordförandeklubban började en oro gro sig i Bryssel. Kollegorna hade sett hur SD röstat om klimatet tidigare, och nu började parlamentet rusa för att få igenom klimatpaketet ”Fit for 55” innan SD fick inflytande.

Regeringen viftade bort oron som sosserier. Men olyck(s)korparna fick rätt. Under ordförandeskapet har Sverige nu öppnat upp för att man ska förlänga kolkraftssubventioner till 2028. Därpå har regeringen försökt stoppa ett förbud mot att förstöra osålda kläder.

Den ”nya klimatvänliga regeringen” ville alltså se till att det skulle vara fortsatt lagligt att förstöra osålda kläder.

Goda nyheter för H&M:s och deras kläddumpning i Ghana.

Men, helt negativ ska man inte vara. Regeringen fick i alla fall igenom EU:s klimatpaket Fit for 55. Något Kristersson, Pehrson och Busch glatt twittrade ut 16 juni – och kunde på så sätt visa europakollegorna att de minsann kunde styra skutan trots SD:s baksätesstyrning.

Synd bara att det inte var så.

– Det är nästan sant. Förslaget om energiskattedirektivet är inte klart. Jag brukar ringa till finansdepartementet och kolla varannan månad. Det händer ingenting, sa den klimatpolitiska analytikern och S-politikern Magnus Nilsson till SvD.

Nu har regeringen även förklarat att när de ska omsätta EU:s klimatpolitik till svensk kommer de tillsätta en utredning. Från EU:s håll oroar man sig för att det finns en baktanke: att skrota Sveriges klimatmål till 2030.

Utöver ett fortsatt haveri till klimatpolitik verkar ordförandeskapet i EU varit en del bjäbb Tidöpartierna emellan. Det hela har väl inte varit den stiligaste uppvisningen i ledarskap från Kristerssons håll.

Man får åtminstone hoppas att de 7000 slipsar och sjalar som regeringen specialbeställde för de ordförandeskapet har kommit till användning.

Följ ämnen i artikeln