Ledare

Högerpopulisterna flirtar med vänstern

Sossarnas skattesänkningar helt fel i tiden

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 ”Fox isn’t working for us anymore!” dundrade president Trump i veckan, om den tidigare lojala tv-kanalen.
”Fox isn’t working for us anymore!” dundrade president Trump i veckan, om den tidigare lojala tv-kanalen.

LEDARE

”Varje minut du är arg över rasfrågor är en minut du inte tänker på klass – som är den riktiga skiljelinjen i landet”,

Uttalandet kom från nyhetsankaret i Fox News, en tv-kanal som länge varit omtyckt av USA:s konservativa och Republikaner, och som varit president Donald Trumps favoritkälla för nyheter.

I alla fall fram till nyligen. Men i veckan gick presidenten hårt åt kanalen. ”Fox news arbetar inte längre för oss”, utbrast han. Det är talande att Trump tror att Fox news arbetat för honom, då de länge drivit hans agenda. Enligt amerikanska studier är Fox News så skeva i sina nyhetssändningar att deras mest lojala tittare är de minst allmänbildade i landet. Fox News gör människor mer korkade, helt enkelt.
Men efter åratal av att gå de rikas ärenden basunerar de ut: vänstern vill finta bort er med frågor som rör rasism för att inte fokusera på det viktigaste – ojämlikheten ökar medan de rika får skattelättnader.

Ställde miljardärer mot väggen

Varför svänger en kanal som fört en hård högeragenda plötsligt åt vänster i frågan om jämlikhet? I direktsändning slår de fast att amerikaner vill ha högre skatter för de rika i landet – något deras egen opinionsundersökning visar. Kanske är det här svaret finns. Om Fox News-högern ska fortsätta vara populistisk så är det den ställning de måste inta, det tycker till och med deras egna tittare. Men hyckleriet går inte obemärkt förbi.
Rutger Bregman blev inbjuden av just Fox News för att prata om vikten att beskatta de rikaste. Han är en holländsk historiker som blivit känd för att ha ställt miljardärerna mot väggen, under World Economic Forum tidigare i år.

Han undrade varför ingen pratar om att beskatta de rikaste när man funderar på hur ojämlikhet kan bekämpas. ”Det känns som att vara på ett möte om brandbekämpning utan att nämna vatten”. Fox News valde att inte visa intervjun, men den har gjort succé i sociala medier.

Värnskatten försvinner

Att högern börjar prata om jämlikhet visar att de förstår vad majoriteten människor faktiskt vill, men det visar också att vänstern inte alltid lyckas äga den fråga som ligger dem närmast hjärtat. I Sverige märks det när Expressens liberala ledarsida ifrågasätter hur enkelt rika kommer undan då vi inte beskattar kapitalinkomster på samma sätt som löneinkomster.

LO:s ekonomer håller med. För att minska ojämlikheten måste skatterna för de rika höjas, det tycker även en majoritet av svenskarna. Trots det införs varken fastighetsskatt, arvsskatt eller kapitalskatt. Och till årsskiftet försvinner även värnskatten.

Det är ett ganska dumt drag, framför allt ur jämlikhetsperspektivet. Men också rent opinionsmässigt eftersom få väljare efterfrågar Socialdemokraternas skattesänkningar.

Kanske känns Fox News populism långt från dagens Sverige, men vore det inte synd om högern tar över frågan om ekonomisk jämlikhet – bara för att vänstern inte varit tillräckligt trovärdig?

Publisert:

LÄS VIDARE

Tro inte att du är överklass bara för du äter fransk ost

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämlikhet

GAL-TAN

Fox News

World Economic Forum

Populism