Kristersson var inte redo för stormen Hans

Passade på att minska budgeten för just detta

Stormen Hans förärade en camping i Norge med ett besök.

Det ser ut som ett vanligt radhus, ganska modernt med vit fasad och fördragna gardiner. Bortsett från detaljen att det förs bort av en flod då. Invånarna i norska Hemsedal står omkring vattenströmmen och betraktar hur huset rör sig mot en låg bro. När de möts liksom skalas hustaket av, som om det vore gjort av rumsvarmt smör.

Stormen Hans har förvandlat parkeringsplatser till sjöar och källare till bassänger. I Åre har Susabäcken svämmat över, vägar och tågtrafik behövts stängas av och räddningstjänsten tvingats rycka in. På flera platser har asfalten gett vika, marken har sjunkit ihop.

I Göteborg ligger fiskhamnen under vatten och läckor från avlopp riskerar att förorena dricksvattnet. Läget är lika illa i Örebro och Rättvik.

Dåligt förberedda

Både kommuner och räddningstjänst har gjort ett fantastiskt jobb. Men det är tydligt att vi inte är förberedda på det extremväder som bara kommer bli allt vanligare. I städerna har regnet ingenstans att ta vägen. Vattnet rinner ovanpå asfalt och trottoarer utan någonstans att sjunka ner.

Vi kommer behöva anpassa infrastrukturen efter de dramatiska väderförändringar som orsakas av klimatkrisen. Vallar och översvämningsanläggningar kan hjälpa vid extremregn. Nya sätt att bygga måste ta med ett fuktigare klimat i beräkningen, med en ökad risk för mögel och ruttnande väggar.

Minskad budget

Staten måste ta ett större ansvar för att klimatsäkra Sverige. Vi ska vara säkra på att infrastruktur, elnät, järnvägar och avloppssystem klarar av påfrestningarna. Ansvaret kan inte bara ligga på kommunerna. De känner de lokala förhållandena bäst, men måste få jämlika förutsättningar att klara arbetet, både kunskapsmässigt och ekonomiskt.

Med det i beaktning är det olyckligt att regeringen i våras minskade budgeten för att förebygga jordskred och andra naturolyckor med 25 miljoner.

De resurserna hade behövts nu. Och framöver lär de behöva mångdubblas. Det här kommer bli dyrt.

Framöver kommer vi inte bara drabbas av översvämningar. Klimatförändringarna orsakar extremväder åt båda håll – vi måste också förbereda oss på att klara av torka och skogsbränder. Riskerna är extra påtagliga för lantbruket, skogsnäringen och livsmedelsförsörjningen.

Klimatanpassning handlar om vår säkerhet. Stormen Hans har visat hur bråttom det är.

Läs chatten i efterhand.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    11 aug 2023

    Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer idag! Jag hoppas att ni får en fin fredag och trevlig helg, förskonade från Hans framfart!

  • 11 aug 2023

    Är det någon som är nöjd med den regering vi har? Helt frånvarande förutom när de måste följa med pappa sd och prata invandring.

    Jonas

    Ja tyvärr

    Susanna Kierkegaard
  • 11 aug 2023

    Det är väldigt mycket den här regeringen lovade före valet, men vad de åstakommer det har de verkligen visat med råge...

    Karl

    Så kan man sammanfatta det

    Susanna Kierkegaard
  • 11 aug 2023

    Ja, det kommer bli dyrt. Hur skall alla dessa reparationer och behov av anpassningar, som förutspås bekostas, om vi nu inte på något mirakulöst sätt tar oss samman och begränsar våra utsläpp radikalt. Kanske dags ta ut värnskatt från alla miljardärer, banker och fossilindustrin ?

    karin

    Låter som en fin idé

    Susanna Kierkegaard
  • 11 aug 2023

    Hur vore det om du sa hela sanningen om den minskande budgeten när det gäller jordskred o andra naturolyckor men som vanligt Cherrypicking från de alarmerande mediainstituten...säg som det är i stället för att larma om osanningar. Hur mycket låg budgeten på 2022 och hur mycket användes...av 500 milj nyttjades endast 246 milj...klart man kan minska detta anslag med 25 miljoner då...Vad menar du egentligen med att skriva minskad budget...man försöker väl anpassa budget efter verkligheten eller hur? Vänsterpropaganda inget annat...

    Peter

    Hej Peter, hur vore det om du läste på lite innan du dundrade in med tvärsäkra påståenden? Förra året som var det första med ökad budget på 500 miljoner inkom ansökningar på 900, och drygt 230 m beviljades. Orsaken var enligt MSB att kommunerna inte hann få fram alla beslut och underlag som krävdes innan deadline för att söka stödet. Bara i år har det inkommit ansökningar på ungefär 1,6 miljarder kronor. Och myndigheterna räknar med att klimatanpassningen kommer kosta 2 miljarder kronor om året fram till år 2100. Budgeten skulle alltså behöva fyrdubblas. Läs DN:s artikel från idag för mer info: https://www.dn.se/sverige/mitt-i-krisen-regeringen-minskade-anslagen-for-klimatanpassning/

    Susanna Kierkegaard