Hotade med strejk – för att hålla ihop Sverige

Nu har de anställda i Borlänge rätt till schysta villkor

Du har kanske sett affären. När man passerar på väg till Sälen ligger den till vänster i en av Borlänges otaliga rondeller. Förmodligen satt det en Hemköpsskylt på butiken när du åkte förbi. Sedan tre år är den ersatt.

Butiken i det invandrartäta bostadsområdet Tjärna ängar i Borlänge heter numer Orienta. Igår lämnade fackförbundet Handels in ett varsel om strejk och blockad.

I grunden handlade det om att hålla samman det svenska samhället.

Ett enkelt krav

Kravet var enkelt. Handels ville ha ett kollektivavtal med företaget bakom Orienta. Bolaget hade, trots upprepade påstötningar, vägrat. Det kan låta som en formalitet men i verkligheten handlar det om människor som enligt facket arbetar till alldeles för låga löner, utan ob-tillägg och ibland helt utan att få betalt.

Orienta i Borlänge är ingen liten butik. Facket säger att den har omkring 15 anställda, men siffran är lite svävande.

– Och det är ju inte jättelätt att kommunicera med de som arbetar där, säger Daniel Andersson från Handels avdelning 13 till Dalademokraten.

Utnyttjar situationen

Enligt honom är flera av de anställda asylsökande eller släktingar till ägarna. Facket menar att arbetsgivaren har utnyttjat situationen för att dumpa löner och snedvrida konkurrensen.

Samtidigt är många anställda på Tjärna ängar medlemmar i Handels. Vissa har tidigare arbetat åt Hemköp. Facket kunde helt enkelt inte titta åt andra hållet.

Striden om ett kollektivavtal för de anställda på Orienta handlar om så mycket mer än respekt för ordning och reda. Den handlar om människor som har rätt till schysta villkor och en rimlig ersättning för sitt arbete. Den handlar om sund konkurrens för butikerna på orten.

Handlar om integration

På spel stod också bilden av Sverige. Det handlade om integration. Ska ett utsatt område – Tjärna ängar finns med på polisens lista över riskområden – tillåtas falla längre bort från de regler som gäller i resten av samhället? Ska den största butiken och dess anställda inte omfattas av kollektivavtalets löner och andra villkor?

Till skillnad från Tidöpartiernas symbolpolitik har Handels gjort ett verkligt försök att hålla samman Sverige.

Det kommer nämligen inte att bli någon strejk. Inför hotet om konflikt kom Orientas ägare i eftermiddag fram till att de inte hade något verkligt alternativ. Vill man sälja mat i Borlänge måste man rätta sig efter den svenska arbetsmarknadens regler. Och reglerna finns i Handels kollektivavtal.

Nu gäller de också de anställda på Orienta på Tjärna ängar.

Följ ämnen i artikeln