Alliansen hjärta staten = sant

Publicerad 2012-08-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bostadsminister Stefan Attefall, 54
Ministerfallskärm: 1,5 miljoner
Riksdagsfallskärm: 5,3 miljoner

I dag granskar Aftonbladet vad åtta stora myndigheter betalat för PR och lobbying det senaste året. Ett par exempel:

150 000 kronor för en debattartikel som aldrig kom in.

29 miljoner kronor till PR-byråerna Gullers Grupp och Springtime från en enda myndighet - Arbetsförmedlingen.

Inte för att PR-pengarna verkar ha gjort mycket nytta. Arbetsförmedlingen är den myndighet som har allra lägst förtroende hos allmänheten, enligt en undersökning från TNS Sifo som kom i somras. Framför allt de senaste åren har förtroendet störtdykt.

Gick till attack mot Baylan

I valrörelsen 2006 var frågan om myndighetsstyrning en het potatis. Det riktigt frustade av ilska om Maud Olofsson när hon gick till attack mot AMS generaldirektör Bosse Bylund, som hade ett socialdemokratiskt förflutet. ”Han använder sin position till att hjälpa regeringen att vinna valet”, skällde Olofsson, skinande av rättfärdighet.

Alliansen gav våren 2006 ut rapporten ”Att bryta Socialdemokraternas makthegemoni” av bland annat nuvarande civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) och ordföranden i socialutskottet, moderaten Gunnar Axén.

Många bra förslag

Nu skulle rågången mellan folkvalda och myndigheter återupprättas, skattepengar sluta användas till onödig och politiserad PR och lobbying. Utnämningspolitiken professionaliseras och ämbetsmannens roll vårdas.

Många av dem bra förslag.

Problemet är bara att det inte blev mycket av de stora orden, vilket de borgerliga debattörerna Martin Borgs och Robert Gidehag konstaterade i en debattartikel förra veckan.

I somras visade en granskning av Aftonbladet att regeringen sedan valet 2010 gått ifrån principerna om opolitiska utnämningar och i allt högre grad ger toppjobben till alliansvänner. Ansvarig minister för utnämningspolitiken är just Stefan Attefall, mannen bakom granskningsrapporten från 2006. I dag ser han inte så allvarligt på det skeva urvalet. Att det blev så många utnämningar av alliansförträdare de senaste två åren är nog mest en slump, menar han.

”Politiska adeln har utökats”

Och i stället för att "vårda ämbetsmannarollen", sätter Annie Lööf den på spel när spin får gå före offentlighetsprincipen på näringsdepartementet.

Det är lätt att se maktmissbruk när det är någon annan som bestämmer. Desto svårare att göra något åt den, när man själv sitter på privilegierna.

Eller som Martin Borgs och Robert Gidehag konstaterar:

"Sex år senare är skillnaden att den politiska adeln har utökats med de borgerliga."