Reinfeldt tog inte chansen

Barack Obama och Fredrik Reinfeldt under presidentens besök i Sverige.

5 september 2013

Obamas besök

Vid lunchtid är president­besöket över. Air Force One ­lyfter mot Sankt Petersburg och det egentliga syftet med ­Obamas besök i Europa. Här är det inte så lite dagen efter.

Secret Service kan packa ner ”The Beast”, den svenska polisen plockar bort avspärrning­arna och monterar ner prickskyttegevären. Och på nyhetsredaktionerna återstår bara att räkna ihop övertiden.

Vad åstadkom Reinfeldt?

För statsminister Fredrik Reinfeldt är det dags att summera en höjdpunkt på en politisk karriär. Under ett drygt dygn har han varit värd för USA:s president, i ett sen­sommarvackert Stockholm.

Frågan Reinfeldt måste ställa sig i dag är, vad har jag egent­ligen åstadkommit?

Obamas besök beskrivs som ett bevis på de fördjupade relationerna mellan USA och vårt land. Ett kvitto på att Sveriges deltagande i krigen i Afghanistan och Libyen uppskattas i Washington.

Undvek de svåra ämnena

Reinfeldt borde med andra ord ha kunnat tala till Obama som en vän, och vänner ­emellan ska man kunna säga som det är. Ändå har den svenska regeringen undvikit att lyfta de frågor hela världen just nu vill diskutera med Barack Obama.

Han har inte pratat om pratat om drönarna, de flygande förarlösa vapenplattformar som styrs från USA men som dödar på andra sidan jorden. Och han har inte ens talat om det nästan alla andra politiska ledare nu kritiserar USA för, NSA och avlyssningsskandalen. Det blev Danmarks Helle Thorning-Schmidt som fick ta upp saken vid gårdagens middag.

Ett lojalt land

Reinfeldt har undvikit alla skuggor som det amerikanska ”kriget mot terrorn” kastar över världen. Det är synd, för om det nyss avslutade statsbesöket är ett kvitto på någonting så be­visar det just att Sverige har ­varit USA:s lojala allierade i det kriget.

De amerikanska över­trampen är också vårt ansvar.

Det ger den svenske stats­ministern rätt att ha kritiska synpunkter, om han bara vågat.

Följ ämnen i artikeln