Den som tiger den samtycker

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Carl Bildt vill fortfarande inte uttala Sveriges stöd för demokratiaktivisterna i Libyen”

talande tystnad. När Bildt kommenterar situationen i Libyen genom att säga att det ”inte nu handlar om att ta ställning för den ena eller andra sidan”, är det inte neutralt. Det är att ta ställning för förtryckarna.

Carl Bildt vill fortfarande inte uttala Sveriges stöd för demokratiaktivisterna i Libyen. Samtidigt rapporterar CNN om oro över att Muammar Gaddafi ­använder de lager av giftgas den libyska militären förfogar över. Mot sin egen befolkning.

Efter fredagsbönen i går tog protesterna ny fart i Nord­afrika och Mellanöstern. Al-Jazira sände direkt från staden Benghazi i östra Libyen. Här har ­oppositionen tagit över. Från västra delen av landet och ­huvudstaden Tripoli är det tystare. Regimen stryper information både på nätet och i media.

Tyst – av säkerhetsskäl

I Geneve diskuterade i går FN:s människorättsråd, med uppgift att värna mänskliga ­rättigheter, att suspendera ­Libyens medlemskap. Det vore i så fall första gången någonsin. Man vill även tillsätta en undersökningskommission för att på plats undersöka brott mot mänskliga rättigheter.

I New York har FN:s säkerhetsråd redan behandlat läget och fler möten kommer. USA har lyft frågan om flygförbudszon. Sanktioner diskuteras. Schweiz har redan frusit de tillgångar Gaddafi har där.

Carl Bildt motiverar sin tystnad med att en högre profil ­riskerar säkerheten för svenska medborgare i Libyen. Enligt uppgift finns ett femtiotal kvar.

Sveriges utrikesminister ska ta hänsyn till om svenska ­medborgare kan komma till skada. Det är även naturligt att inte utsätta andra EU-länders medborgare för risk.

Men är det så? Eller är det ett svepskäl?

Sommaren 2008 jämförde Bildt den ryska inmarschen i Georgien med Nazityskland. På sin blogg skrev han 9 augusti: ”Vi har anledning att minnas hur Hitler för lite mer än ett halvt sekel sedan använde just denna doktrin för att under­minera och anfalla betydande delar av Centraleuropa.”

Från Tiblisi, huvudstad i Georgien, evakuerades tre dagar senare 42 svenskar av UD. ­Under pågående krig med svenskar i riskområdet jämförde alltså Bildt den ryska statsledningen med Hitler.

Tar ställning för förtryck

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har tvärtemot Bildt ­varit tydlig. Han har krävt sanktioner mot Libyen. Även USA:s president Barack Obama har ­uttalat sig i skarpa ordalag.

Men Bildt tar inte intryck. Han vet bättre.

Grundproblemet är moraliskt. När Bildt säger att det ­”inte nu handlar om att ta ställning för den ena eller andra ­sidan”, är det inte neutralt. Det är att ta ställning för förtryckarna.

Den stora tragedin, sa en gång Martin Luther King ”är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad”.

Eller på ren svenska: den som tiger samtycker.

Aftonbladet
Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln