Nu blåser Borg jaktlaget också

I början av veckan ville Anders Borg skapa specialregler för att låta ett par hundra riskkapitalister betala mindre skatt på sina vinster. Ett nytt skattefrälse, ofta inhyst i Djursholm, på Östermalm eller i sörmländska herrgårdar, precis som i fornstora dagar.

I dag är finansdepartementet redo att backa. I Dagens Industri lovar Borgs statssekreterare Hans Lindberg att förslaget ska lysas igenom. Och skulle det inte få ”önskvärda effekter” försäkrar Lindberg att det ska arbetas om eller ”läggas på is”.

I klartext, finansministern har konstaterat att ännu ett förslag riskerar att stöta på patrull i riksdagen. Och att det skulle kunna bli en belastning i den allmänna opinionen.

Hittills har finansdepartementet mest lyssnat på hur riskkapitalisterna själva vill att saker och ting ska fungera.

Skatteverket vill att riskkapitalisternas vinstdelning ska betraktas som en arbetsinkomst, riskkapitalisterna själva och finansdepartementet tycker att den till större del ska ses som en kapital­inkomst. För de kanske 200 personer det handlar om blir det stora pengar.

Borg har inte talat så mycket om sina planer för riskkapitalisternas privatinkomster. Kanske är det inte så konstigt. Möjligheten att framstå som folkledare är mindre när man företräder några hundra storkapitalister, än när man gör sig till tolk för människors vrede över banker och skattesmitande företag.

På en punkt kan man ändå säga att ­Anders Borg är konsekvent, oavsett om han talat till svenska folket som bankkunder, eller med den mest exklusiva delen av ett sörmländskt jaktsällskap.

Hans planer är inte mycket att lita på.

Följ ämnen i artikeln