Arbetares villkor inget för Carl Bildt

BÄTTRE KOLL Stefan Löfven.

4 APRIL 2015. Anställningsvillkor

I veckan har Stefan Löfven ­varit på USA-besök. Bland programpunkterna fanns ett inledningsanförande om anständiga ­arbetsvillkor vid ett möte i FN:s sociala råd.

Efter alla år som facklig ­ledare är det ett område Löfven ­behärskar. När det gäller mänskliga rättigheter i arbetslivet är det bra att vårt land ­inte längre representeras av Fredrik Reinfeldt eller – ännu värre – Carl Bildt.

FN-talet är inte det enda ­exemplet på att Sverige har fått en regering som ser ­sambandet mellan ­arbetsvillkoren här ­hemma och de villkor som ­gäller ute i världen.

Lite handling

En vecka innan talet i New York presen­terade Stefan ­Löfven ­regeringens prioriteringar i EU-politiken. I huvudsak är det en förväntad lista. Klassiska områden som ­jämställdhet och fredsarbete finns med, liksom ett avsnitt om miljön.

Regeringen tänker – förstås – prioritera jobb och tillväxt. Men så finns dessutom en punkt om villkoren på arbetsmarknaden. Ordning och reda, helt ­enkelt.

Tillsammans med den ­ekonomiska krisen har den ­frågan färgat synen på Europasamarbetet. Regleringen av ­arbetsmarknaden är en hörnsten i ett samhällsbygge, och den vilar ofta på en känslig ­balans mellan olika intressen.

Det gäller inte minst Norden, där fack och arbetsgivare av ­tradition själva gör upp om ­reglerna.

Den öppna europeiska ­arbetsmarknaden är en stor ­frihetsreform och ett av de ­viktigaste ­resultaten av ­unionen. Men självklart ­påverkar den villkoren på ­arbetsmarknaden. Det inser ­alla som följt ­utvecklingen i åkerinäringen eller bygg­branschen.

Den förra regeringen talade gärna om kollektivavtal och ­respekt för den svenska ­modellen. När det kom till handling blev det svårare. Den nya regeringen måste nu ­undvika att gå i samma fälla.

Handlar om perspektiv

I veckan som gick fick Ylva ­Johansson ett utredningsförslag om utstationerad arbetskraft och entreprenörsansvar i byggbranschen. Enligt Byggnads, som kan branschen, räcker förslagen inte på långa vägar, så mycket arbete återstår för ­arbetsmarknadsdepartementet.

Framför allt handlar det ­kanske om perspektiv. Varken Fredrik Reinfeldt eller Carl Bildt skulle ha prioriterat ­anställningsvillkor i diplomatin eller EU-arbetet, eller tagit med frågan i en regeringsförklaring.

Det är nog ett skäl till varför de fick sluta.

Följ ämnen i artikeln