Vem bryr sig om de osäkra?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Aftonbladet i går visade Lena Mellin att det spelar stor roll vilka som sitter vid makten. Ändå försvarar sig många icke-väljare med att ”min röst gör ingen skillnad”.

I söndags höll Göran Persson (s) sitt Björkvikstal. I dag pratar Fredrik Reinfeldt (m) traditionsenligt i Vaxholm. Folkpartiet och moderaterna har presenterat sina valaffischer. Socialdemokraterna håller på att bestämma innehållet i det valmanifest som ska presenteras nästa vecka. Valrörelsen är med andra ord i full gång.

Till det politiska livet hör också opinionsmätningar. De i veckan presenterade mätningarna visar att det borgerliga blocket har ett övertag. Semestermätningar bör dock alltid tas med en nypa salt. En sak är dock säker – valutgången är på intet sätt given. Det blir en hård och jämn kamp fram till valdagen 17 september.

Viktigare än att stirra sig blind på någon procent upp eller ned för enskilda partier är att ta sig an den stora gruppen osäkra väljare. I nästan alla mätningar som gjorts under det senaste året har andelen osäkra väljare legat omkring 20 procent.

Visar sitt missnöje

I SCB:s partisympatiundersökning i maj analyserades ”vet ej”-svaren. Andelen som svarar ”vet ej” är lägst bland väljare som brukar sympatisera med moderaterna (cirka 4 procent). Därefter kommer folkpartiet och vänsterpartiet (cirka 11 procent) följda av kristdemokraterna och centerpartiet (12-13 procent). Högst är andelen ”vet ej”-svar bland miljöpartiets och socialdemokraternas sympatisörer, cirka 15 procent.

Dessutom uppger fler väljare ”övriga partier” som sitt val. Enligt SCB finns det ett nettoflöde från socialdemokraterna till ”övriga partier” på omkring 0,7 procent.

Bland ”övriga partier” finns missnöjespartier med grumliga åsikter. Från Skåne hörs oroväckande rapporter om att de främlingsfientliga partierna går fram. Sverigedemokraterna tycks öka bland de yngre väljarna.

Allt detta – den stora osäkerheten och den ökade benägenheten att välja ett missnöjesparti – är en varningsklocka för de etablerade partierna, inte minst för socialdemokraterna.

I kampen om de så kallade marginalväljarna basunerar partierna ut förvillande lika budskap. Medialiseringen av politiken tenderar att göra den utslätad och stöpt i samma reklambyråproducerade form. Ändå är skillnaderna i ideologi och praktisk politik stora.

Viktigt att välja

Aftonbladets samhällsredaktion har i veckan speglat dels den moderatstyrda kommunen Nacka, dels det socialdemokratiskt präglade Trollhättan. Reportagen har visat att politik faktiskt spelar roll.

”Många lever i tron att deras röst inte gör någon skillnad. Det blir likadant oavsett vilka som styr. Men Aftonbladets granskning . . . visar att det inte är sant. Det spelar stor roll vilket parti som styr”, sammanfattade Lena Mellin reportageserien.

Valet avgörs av huruvida de osäkra väljarna blir övertygade om att politiken spelar roll och att deras röster gör skillnad.

HK

Följ ämnen i artikeln