Vi straffas från vagga till grav

Nära hälften av alla kvinnliga pensionärer har så låg pension att de ligger under gränsen för fattigdom.

Kvinnor straffas ekonomiskt från vaggan till graven. Tidigare i veckan rapporterade Sveriges Radio att nära hälften av alla kvinnliga pensionärer har så låg pension att de ligger under gränsen för fattigdom, det vill säga under 10 000 kronor i månaden. Dessutom får kvinnorna bara 65 procent av vad en manlig pensionär får.

Boven i dramat är det ojämlika arbetslivet. Inom flera kvinnodominerade yrken tvingas kvinnor att arbeta deltid. Ibland för att en del arbetsgivare tjänar på det och ibland för att kvinnorna ska orka kombinera yrkeslivet med huvudansvaret för hemmet.

Förväntas arbeta gratis

Lösningen på problemet är inte att uppmana alla kvinnor att byta yrken. Samhället skulle inte fungera och välfärdssektorn skulle kollapsa. Dessutom finns det en tendens att när andelen kvinnor ökar inom ett yrke så sjunker lönen. Titta bara på vad som har hänt de senaste trettio åren med prästyrket, likaså när det gäller veterinärer, lärare och läkare. Problemet handlar därför inte om karriärsval utan om att kvinnor förväntas arbeta billigt eller gratis.

Därför är det ingen överraskning att nästan var fjärde anställd inom äldreomsorgen vill byta yrke, enligt en rapport som fackförbundet Kommunal presenterar i dag. Huvudorsaken sägs vara den ohållbara och stressiga arbetsmiljön.

Var fjärde plats borta

Delad föräldraförsäkring och lika lön för lika arbete är två självklara förslag som kan minska skillnaderna mellan män och kvinnor. Men det räcker inte. I takt med att välfärdssektorn har krympt har nya problem växt fram, ett exempel är anhörigvården.

Sedan 2001 har var fjärde plats på äldreboenden försvunnit. Det har lett till att 100 000 anhöriga, för det mesta kvinnor, har gått ner i arbetstid för att i stället ta hand om sina gamla föräldrar och svärföräldrar. Det påverkar förstås också hur mycket man får i pensionskuvertet.

Det ekonomiska utnyttjandet av kvinnor måste upphöra.

Följ ämnen i artikeln