Gabriel Wikström måste bråka mer

Sjukvården skriker efter sjuksköterskor.

Situationen inom barnsjukvården i Stockholm är så akut att barnläkare nu slår larm. Det är framförallt bristen på vårdplatser som äventyrar patientsäkerheten, det skriver 32 barnläkare i en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet i helgen.

En tredjedel av vårdplatserna kan inte användas eftersom det råder brist på sjuksköterskor. Läkarna är oroliga, den växande kön av sjuka barn som inte får sin operation i tid ökar risken för att något kan gå fel.

Skickats hem sex gånger

Tommy Stödberg, barnneurolog på Karolinska universitetssjukhuset berättar om hur läkarna tvingas skicka hem barn gång efter gång.
- Jag har en barnfamilj på avdelningen, de har fått återbud sex gånger i sista stund, därför att avdelningen är full, det finns ingen plats, säger han till Sveriges Radio.

Så ser det ut runt om i Sverige. 46 000 sjuksköterskor har lämnat yrket, men det kan knappast komma som en överraskning för den som har lyssnat på sjuksköterskornas upprop de senaste åren. De har tålamodigt och högljutt demonstrerat för högre lön och bättre arbetsmiljö. Sjuksköterskorna har tröttnat på att slita ut sig utan att kompenseras.

Kvinnors arbete

I grunden handlar det om att det är ett kvinnodominerat yrke. Kvinnors arbete har aldrig riktigt värderats lika högt som männens, varken i tid eller pengar. Kvinnor förväntas vara tacksamma för att de får vårda andra. Vi ser samma sak när det gäller socialsekreterare, förskolelärare och anställda i äldreomsorgen.

Finansministern Magdalena Andersson har meddelat att hon vill avsätta mer resurser för att fler ska anställas. Men hon nämner inte hur det ska gå till och satsningar på höjda löner för vårdpersonal har hon sagt nej till.

Bråka mer

Sjukvårdsministern Gabriel Wikströms svar på krisen har hittills mest handlat om att utöka antalet utbildningsplatser. Men vad hjälper det att utbilda fler sjuksköterskor om de som är i yrket inte stannar kvar?

Kanske måste Gabriel Wikström börja bråka mer för sjuksköterskor och undersköterskor så som Jan Björklund gjorde när han krävde högre status och löner för lärarna. Han måste våga ta konflikten med finansministern. För som situationen ser ut nu krävs det bra mycket mer än utbildningsplatser.