Gurkmeja botar inte alzheimer

Vi lägger allt mer pengar på alternativmedicin. Utvecklingen är explosionsartad och försäljningen har ökat varje år sedan 2010.

Sverige är traditionellt sett ett av de länder i Europa där vetenskapsbaserad medicin står starkast. Men det verkar som att synen på alternativmedicin börjar förändras.

Förra året köpte svenskar vitaminer, kosttillskott och olika typer av växtbaserade produkter för mer än 3,8 miljarder. Det är nästan lika mycket som vi lägger på receptfria mediciner som huvudvärkstabletter och nässpray.

SVT Nyheter har i en aktuell granskning besökt 30 hälsokostbutiker med dold kamera och frågat efter preparat för en mormor med demenssymptom. Hälften av butikerna erbjöd reportern produkter mot glömska, däribland kokosfett och gurkmeja. På den punkten är svensk lagstiftning tydlig – enbart legitimerad sjukvårdspersonal har rätt att ge råd om behandling.

Alternativmedicin är ett brett begrepp som innefattar allt ifrån massage till örter och homeopati. Den gemensamma nämnaren är att den tillämpas utan att ha prövats i kliniska studier.

Många använder alternativmedicin för att må bättre, andra gör det som ett sista halmstrå i kampen mot svåra sjukdomar eller krämpor.

All alternativmedicin kan inte kategoriskt avfärdas som kvacksalveri. I dag erbjuds akupunktur och vissa kosttillskott även ibland inom den vanliga vården. Ingetdera har haft kliniskt bevisad effekt, men för vissa patienter fungerar det uppenbarligen ändå.

Ibland räcker det med en positiv förväntan för att man ska må bättre. Det är i alla fall medicinskt bevisat.

Följ ämnen i artikeln