Ska våra pensioner höja matpriset för de fattiga?

Fjorton kronor för en liter bensin. Snabbt stigande priser på ost, mjöl och andra livsmedel.

Vad har det med våra pensionspengar att göra?

För ett tag sedan var jag på ett seminarium om råvaror. I publiken fanns både stålföretag och livsmedelsjättar.

Och rätt många bankchefer. Fondförvaltarna frågade intresserat om hur matpriserna skulle utveckla sig framöver. Kanske hade de läst Financial Times, som länge tipsat om att ”soft commodities” som spannmål är en bra investering. Oljepriset var också ett hett ämne.

Sedan dess har priserna fortsatt uppåt i rasande takt. Oljan kostade nyligen 147 dollar fatet, ett osannolikt belopp för ett år sedan. Pengarna har flödat in i råvarumarknaderna, inte minst från pensionsfonder med miljarder dollar i kassorna.

Regeringens svar i Almedalen blev en utredning om ökad konkurrens för att begränsa inflationen. Trots att Carl Bildt var en av de första i Sverige som uppmärksammade matprisernas effekter så är regeringen knäpptyst om spekulationens betydelse.

I andra länder förs en intensiv debatt. Senatorn Joe Lieberman i USA varnar till exempel för hur hedgefonder och andra investerare driver upp priserna till orimliga nivåer.

EU:s toppmöte beställde nyligen en utredning om spekulationens betydelse.

Vad gör regeringen?

Väldigt lite för att utreda riskerna med hysterin på råvarumarknaderna.

Desto mer för att våra pensionspengar också ska in i racet.

Hittills har det varit förbjudet för första till fjärde AP-fonden att investera

i råvaror. Det bekymrar pensionsdirektörerna, som ser aktiekurserna falla samtidigt som privata

investerare gör jättevinster på metaller, olja, och livsmedel.

Konsultföretaget Wassum utvärderar de statliga pensionsfonderna på regeringens uppdrag. En av slutsatserna i den senaste rapporten är att restriktionerna om råvaror borde tas bort.

Så långt vågade inte alliansen gå på egen hand. Placeringsreglerna är en fråga för fempartigruppen om pensionerna, skrev regeringen till riksdagen.

Därmed får socialdemokraterna en central roll. Tomas Eneroth är en av partiets företrädare i Pensionsgruppen.

Vad tycker han om att satsa pensionspengarna i råvaror?

”Jag har i och för sig varit öppen för en förnyad diskussion om placeringsregler med mera, men inte vidare funderat på möjligheterna att investera i råvaruderivat”, svarade Eneroth när jag nyligen frågade honom. Det borde nog socialdemokraterna göra.

Den intensiva debatten om råvarupriserna kommer att fortsätta. Både om bensinpriser i Sverige och om hungerkravaller i fattiga länder när maten blir dyrare.

Är det verkligen rimligt att våra pensionspengar ska bidra till spekulationen?

Följ ämnen i artikeln