Löfvens affärsplan ingen högersväng

Back to basics Stefan Löfvens och S-ledningens budget är späckad av traditionell socialdemokratisk politik.

3 OKTOBER 2012. S-budget

Fas 3, den förnedrande avstjälpningsplatsen i arbetsmarknadspolitiken, skrotas. Sänkta avgifter till a-kassan, och höjt tak så att fler får ut 80 procent av sin inkomst om de blir arbetslösa. En garanti till arbetslösa ungdomar – efter sex månader ska de antingen få praktikplats eller utbildning. Mindre barngrupper i lågstadiet och en satsning på läxläsning till alla, inte bara den välbeställda medelklassen. Ökad satsning på forskning och en reformering av den ovärdiga sjukförsäkringen.

Behov att hitta ny förpackning

Där har ni huvuddragen i Stefan Löfvens budget. Låter det som en högersväng? Inte direkt. I efterhand är det lätt att förstå att S-ledningen kände ett desperat behov av att hitta en ny förpackning till vad som visade sig vara en budget späckad med mycket traditionell socialdemokratisk politik. Därav ”affärsplan”.

Regeringen har hittills haft svårt att hitta fel. Argumenten pendlar mellan det lama ”vi har också nästan likadana förslag” till det ohederliga ”S är ett bidragsparti”.

Problemet för regeringen är detta: Deras egen politik har inte fungerat. 100 miljarder har satsats på ett jobbskatteavdrag med tveksamma sysselsättningseffekter. Långtidsarbetslösheten har ökat. Allt färre har rätt till a-kassa, i en tid när osäkerheten och otryggheten på arbetsmarknaden ökar. Och kanske det farligaste av allt: Unga människor får allt sämre kunskaper, och allt svårare att ta en plats i arbetslivet.

Inriktningen på budgeten bra

Helheten har inte presenterats än. Men inriktningen på Stefan Löfvens första budget är bra. Omställning, utbildning, forskning och fokus på att bryta långvarigt utanförskap från arbetsmarknaden står emot en jättestor bolagsskattesänkning. Det är vettig politik, och en bra konflikt.

Sverige behöver reformer

I veckan får vi veta om S ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson presenterar en stramare budget än Anders Borg. Man får hoppas att hon struntar i det.

Vad Sverige behöver nu är reformer som långsiktigt ökar konkurrenskraften – som satsningarna på skolan, forskningen och infrastrukturen. Men också kraftiga konjunkturstimulanser, för att möta nedgången i ekonomin och pressa tillbaka massarbetslösheten.

Att föreslå en onödigt stram budget av taktiska skäl är både fel i sak, och dålig symbolpolitik.

I dag är arbetslösheten i Sverige 7,2 procent. 366 000 personer i Sverige vill och kan jobba, men får inte.

Det är denna arbetslöshet som är Socialdemokraternas verkliga huvudfiende. Inte Anders Borg.

Följ ämnen i artikeln