Prins Andrew kan petas från prestigejobbet

Publicerad 2022-01-21

De är två av fyra som får hoppa in för drottning Elizabeth.

Men nu hotar hon med att ta bort både prins Andrew och prins Harry från listan. Skandalerna har blivit för många.

– Det är det ultimata straffet, säger hovexperten Sara Ericsson.

Efter anklagelserna om våldtäkt och sexuella övergrepp har prins Andrew blivit av med de flesta av sina kungliga privilegier och uppdrag.

Men än har han kvar ett av de mest prestigefulla – att vara Counsellors of State. Titeln kan i stort sett översättas till ställföreträdande riksföreståndare.

Om drottning Elizabeth är sjuk eller befinner sig utomlands fanns det fem personer som kan träda in i hennes ställe. Hennes make samt de fyra första i tronföljden som är över 21 år: prins Charles, prins William, prins Harry och prins Andrew. Eftersom prins Philip inte är i livet så är det enbart tronföljarna som innehar prestigejobbet.

Det ska mycket till innan det kan bli prins Andrews tur, men att stå med på listan är en prestigesak.

Prins Andrew är inte längre en arbetande kunglighet. Efter skandalen med prinsens koppling till Jeffrey Epstein beslutade drottningen att prinsen längre får vara en offentlig person inom kungahuset.

”Drottningen sätter ner foten”

Efter att det stod klart att prins Andrew måste inställa sig till rättegång i september har drottning Elizabeth börjat undersöka om det går att peta prins Andrew från uppdraget. Detsamma kommer att gälla prins Harry som numera bor utomlands och inte är en del av det brittiska kungahuset.

– Det är drottningens sätt att sätta ner foten. Det finns ingen anledning att de här två prinsarna ska vara med på listan efter allt de har ställt till med, säger Sara Ericsson.

I stället är det prinsessan Anne och hertiginnan Camilla som kommer att ersätta skandalprinsarna enligt brittiska medier.

Prins Andrew har fått massiv kritik efter anklagelserna om våldtäkt. Efter att dokumentären, ”Ghislaine, Prince Andrew and the Paedophile”, sändes i brittisk tv i veckan har prinsens sociala medier överösts med arga kommentarer. Därför har prinsen stängt ner sitt konto @thedukeofyork på Twitter, samt sina konton på Facebook och Instagram.

Virginia Roberts Giuffre anklagar prins Andrew för våldtäkt. Hon ska ha tvingats ha sex med prinsen tre gånger när hon var 17 år.

Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vackra klänningar för alla tillfällen

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

LÄS VIDARE