10 tips och trix för hemmafixaren

Hemmafix, oavsett om det handlar om att måla, bygga eller sticka något, kan ibland vara lite knepigt. Här tipsar hemmafixaren Monica Karlstein om trix som gör jobbet både roligare och lättare.

Kardborrtejp, 70 kr, 3 m/Swedoffice.se
Kardborrtejp, 70 kr, 3 m/Swedoffice.se

1. Tejpa upp tavlorna

Drar du dig också för att fixa den där stora, snygga tavelväggen för att det är lite läskigt att göra så många hål i en helt slät vägg? Tänk om du ångrar dig, placerar krokarna fel eller vill möblera om tavlorna efter en kort tid. Mitt allra bästa tips är kardborrtejp där en del av tejpen fästs på väggen och den andra på tavlorna. Inga verktyg behövs och tejpbitarna håller för drygt fem kilo. Skulle du ångra dig går de att ta bort från både tapetserade, målade och kaklade underlag såväl som speglar och hårda träytor – och lämnar inga spår alls. Briljant så säg?

Med dubbelhäftande tejp kan knopplisten fästas direkt på kaklet.
Med dubbelhäftande tejp kan knopplisten fästas direkt på kaklet.

2. Dubbelhäftande monteringstejp

Monteringstejpen ersätter i många fall lim, skruv och spik. Du fäster på speglar, kakel, metall, glas, trä, plast och lackade ytor och håller för tio kilo per tio centimeter tejp. Perfekt om du vill sätta upp till exempel en knopplist i badrummet men inte vill göra fula hål i kaklet. Vad som är ännu härligare är att monteringstejpen även fungerar utomhus.

Gipskrok Hercules, 45 kr/5-pack, Clas Ohlson.
Gipskrok Hercules, 45 kr/5-pack, Clas Ohlson.

3. Gipskrok som du diskret trär in i väggen

Har du gipsväggar hemma och drar dig för att hänga saker på väggen för att du tror att det krävs plugg och skruv, som sedan lämnar fula hål? Tänk om. Med gipskroken Hercules trycker du in kroken genom gipsväggen för hand, utan att använda några verktyg alls. Ångrar du dig lämnar den bara ett litet hål efter sig som är väldigt enkelt att fylla igen och måla över.

Självhäftande spik, 70 kr/ 2-pack, Tesa.
Självhäftande spik, 70 kr/ 2-pack, Tesa.

4. Självhäftande upphängning

Har du ingen lust att spika eller skruva upp dina väggdekorationer? Eller kanske saknar du en skruvdragare eller hammare hemma? Nu finns självhäftande spikar och skruvar som håller för föremål upp till två kilo, de är enkla att flytta och kan användas på både tapet och gips utan att lämna fula märken. De är självhäftande och justerbara även när de väl sitter på plats.

Konturduplikator, 169 kr, Slöjd- detaljer.
Konturduplikator, 169 kr, Slöjd- detaljer.

5. Perfekta vinklar och vrår

Vanligast är att använda konturduplikatorn när du lägger golv för att kunna forma golvbrädor efter elementrör och oregelbundna vinklar och vrår längs väggar, men den kan även användas om du bygger enklare möbler, elementskydd eller vill återskapa formen av gamla profilerade listverk. Med duplikatorn kopierar du formen från originalet så att den är lätt att överföra till en mall eller direkt på golvplankor, träskivor eller lister.

Magnet på hammaren.
Magnet på hammaren.

6. Magnet som fångar spikarna

Limma fast en magnet på hammarskaftet så går det fortare nästa gång du ska städa och plocka upp spikar eller skruv från arbetsbänken.

7. Få lite finare finish med skumgummi

Vad är knepet för att måla om möbler utan att penseldragen syns? Rolla, tänker du nu. Och ja, det stämmer ju. Men knepet är att välja rätt roller, nämligen skumgummiroller. Det ger det slätaste resultatet och är perfekt vid just möbelmålning som ofta är ganska små ytor.

8. Täck misstagen med sågspån

När du är i snickartagen händer det lätt att något sågsnitt här och där blir lite snett och när det ska sättas ihop med något annat som också är sågat kanske det uppstår en liten springa mellan. Lugn! Du behöver inte göra om och såga på nytt. Små springor kan du dölja med hjälp av en blandning av trälim, fint sågspån och några droppar vatten. Pilla ner blandningen i skarven och torka bort överflödig blandning med en fuktig trasa. Låt torka. När blandningen torkar kommer den att vara snarlik träets egen färg.

9. Plastlock fångar upp allt onödigt färgspill

Har du lätt för att spilla och drälla färg när du målar? Ta ett litet plastlock med hål för sugrör eller skär ett snitt genom ett lock från till exempel en gräddfilsburk och trä det på penseln. Locket kommer att fånga upp allt färgspill så att det inte hamnar på golvet eller kläderna.

På gummisnodden skrapas överflödig färg av.
På gummisnodden skrapas överflödig färg av.

10. Gummisnodd på färgburken

Ska du bara måla lite grann och det känns onödigt att kladda ner ett färgtråg eller har du inget sådant hemma. Behåll färgen i färgburken men trä en gummisnodd runt den så kan du skrapa av överflödig färg från penseln mot gummisnodden, så att färgen rinner tillbaka ner i burken igen. Kladdfritt och smidigt.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN