Kris i cancervården

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-09

Sjuka får vänta månader på strålning och värre blir det

Ny kris hotar cancersjukvården i Stockholm. Svårt sjuka patienter får vänta i månader på strålning och om några veckor dras kapaciteten ner ytterligare, skriver Svenska Dagbladet.

Största problemet är bristen på specialsjuksköterskor. Hård arbetsbelastning i kombination med dåliga löner har gjort att många sagt upp sig. Hittills i år har sex av de åtta strålkanonerna på Radiumhemmet i Stockholm varit igång, två håller på att bytas ut. Tack vare tolvtimmarsdrift på de övriga har verksamheten ändå fungerat hjälpligt.

Slut på extraskiften

Men sedan i mars, när övertidsersättningen drogs in, är det slut med extraskiften. Inför semestrarna blir det ytterligare neddragningar. Det finns bara pengar till enstaka timvikarier. Konsekvensen blir att strålningskapaciteten dras ned med 35 till 50 procent, skriver tidningen.

Skickas inte till andra landsting

Tuffa sparkrav gör att cancerpatienter inte längre kan remitteras till andra landsting för strålning.

– Vissa patienter kommer att få vänta längre än de borde, i en del fall över det acceptablas gräns, säger Ingemar Näslund, chef för strålningsavdelningen på Radiumhemmet till SvD.

– Vi måste få mer resurser eller börja skicka patienter till andra landsting.

Han vill också att specialutbildningen av strålningssjuksköterskor görs till en nationell angelägenhet. Tidigare har kliniken fått bekosta den själv.

TT

Följ ämnen i artikeln