Vaccin mot rökning testas i Sverige

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-10

Hindrar nikotinet från att nå hjärnan

Svårt att sluta röka?

Nu finns nytt hopp.

Forskare i Linköping kommer inom kort att börja testa ett vaccin mot rökning, skriver Östgöta Correspondenten.

Precis som alla andra droger påverkar nikotin, som finns i snus och cigaretter, hjärnan. Nikotinet upplevs som något positivt som hjärnan vill ha mer av – och därför skapas ett beroende.

De hjälpmedel som finns på marknaden i dag, som nikotinplåster och nikotintuggummin, fungerar genom att tillföra kroppen nikotin på annat sätt än via cigaretter. På så sätt slipper den nikotinberoende åtminstone alla andra skadliga ämnen i cigaretterna – men effekten av nikotinet förblir densamma.

Bildar antikroppar

Det vaccin som nu är under utveckling vid Berzelius Clinical Research Center i Linköping fungerar i stället genom att hindra nikotinet från att påverka hjärnan. Lena Degling-Wikingsson, vd för tillverkaren Independent Pharmaceutica, säger till Östgöta Correspondenten att vaccinet får kroppen att bilda antikroppar mot nikotinet. Antikropparna fäster vid nikotinet i blodet, och tillsammans bildar de så stora molekyler att nikotinet inte lyckas ta sig in i hjärnan.

– Därför frisätts inte heller något dopamin i hjärnan, det signalämne som annars får hjärnan att reagera på och tämligen snabbt utveckla ett beroende av nikotin, säger Lena Degling-Wikingsson till Östgöta Correspondenten.

Var tredje slutar röka

Förhoppningen är nu att den uteblivna ”kicken” ska leda till att fler människor ska sluta röka. Studier i England och USA har tidigare visat att drygt 30 procent av försökspersonerna slutat röka efter att ha fått vaccin.

Med hjälpmedel som nikotinplåster eller tuggummin lyckas bara 10-20 procent av rökarna hålla sig rökfria, hävdar Lena Degling-Wikingsson.

Oavsett hur effektivt vaccinet visar sig vara bedömer hon att det kommer att dröja minst fem år innan det finns på marknaden.

Annica Lundbäck

Följ ämnen i artikeln