Hundratals miljoner i bidrag delas ut – utan granskning

Publicerad 2014-05-26

Tillväxtverket har inte granskat vad stödpengarna används till – på åtta år

Tillväxtverket har lagt flera hundra miljoner kronor på regeringens jämställdhetssatsning – utan att granska vad pengarna har använts till.

Under de senaste åtta åren har myndigheten varken gjort stickprovskontroller eller begärt ut kvitton.

– Vi har gjort bedömningen att de kontroller vi gör är tillräckliga, skriver Cecilia Werner, kommunikationschef på Tillväxtverket, i ett mejl till Aftonbladet.

Varje år delar Tillväxtverket ut nästan en miljard kronor i olika stöd, till exempel projektstöd och verksamhetsbidrag till resurscentrum.

Tanken med satsningen på resurscentrum är att öka jämställdheten inom exempelvis näringslivet i Sverige. Satsningen görs efter regeringens direktiv.    

För att veta vad pengarna har använts till granskar Tillväxtverket projektstöden, bland annat genom att gå igenom kvitton. Men när det kommer till verksamhetsstöd till resurscentrum för kvinnor gör Tillväxtverket ingen sådan granskning, rapporterar Östersunds-Posten.

"Tillräckliga kontroller"

Det enda som myndigheten kräver att få se är en årsberättelse samt projektets resultaträkning och huvudbok, det vill säga en redogörelse för intäkter och kostnader uppdelad på olika konton. Några kvitton, verifikat och tidrapporter tittar Tillväxtverket inte på.

– Vi har gjort bedömningen att de kontroller vi gör är tillräckliga, skriver Cecilia Werner, kommunikationschef på Tillväxtverket, i ett mejl till Aftonbladet.

Ett krav som Tillväxtverket har när det gäller resurscentrumen är att göra stickprovskontroller på de uppgifter som kommer in till myndigheten. På så sätt ska den kunna kontrollera att resurscentrumen sköter sig.

Men Tillväxtverket har inte gjort några stickprovskontroller på åtta år, avslöjar Östersunds-Posten.

Trodde det skedde automatiskt

Anledningen? Handläggarna har trott att stickprovskontrollerna görs automatiskt.

 – Det är något vi borde ha haft bättre koll på, säger Erik Dahlberg, Tillväxtverkets uppdragsansvarig för resurscentrum för kvinnor, till Östersunds-Posten.

När Aftonbladet söker honom vill han inte kommentera saken.

I mejlet till Aftonbladet skriver Cecilia Werner vidare att myndigheten använder stickprovskontroller när den anser att det behövs.

– Den stickprovskontroll som gjordes 2006 ingick i vår regelbundna internkontrollplan, då vi årligen särskilt granskar vissa program och insatser. Just detta år var resurscentrum utvalt. Varje år väljs vissa program ut för denna kontroll, skriver hon i mejlet och tillägger:

– Vi gör nu en större granskning av resurscentrum för kvinnor och att vi kommer att åtgärda om vi upptäcker allvarliga brister.

Det är inte första gången som Tillväxtverket har hamnat i blåsväder.

För knappt två år sedan, i juli 2012, skrev Dagens Nyheter om att myndigheten under en tvåårsperiod hade spenderat runt 16,5 miljoner kronor på konferenser och interna utbildningar – på slott, herrgårdar och spaanläggningar.

Trerätters middagar, vin- och chokladprovningar, skoterturer i fjällen och spabehandlingar var inte ovanligt förekommande aktiviteter. Allt för skattebetalarnas pengar.

Har fått 24 miljoner

Sedan 2002 har regeringen beslutat om utbetalningar på 410 miljoner kronor till resurscentrum.

En av de personer som har fått pengar för att bedriva jämställdhetsarbete i Jämtland är Margaretha Lindbäck, 47, som sedan 1995 har fått totalt 24 miljoner kronor till sina projekt. Av dessa kommer 5, 5 miljoner kronor från Tillväxtverkets satsning på resurscentrum.

Margaretha Lindbäcks jämställdhetsprojekt har varit av varierande slag. De har bland annat gått ut på att renovera lador och att göra i ordning en ishall. Men kvitton eller anteckningar om exakt vad projektpengarna har gått till eller kostnader för olika resor finns inte redovisade, enligt Östersunds-Posten.

När Aftonbladet kontaktar Göran Lättman, enhetschef på Tillväxtverket, angående avsaknaden av granskning och stickprovskontroller vill han inte lämna några kommentarer.

– Jo, jag har hört det där. Vi har sagt att all kommunikation kring det här får tas genom vår kommunikationschef.

Så du kan inte uttala dig?

– Jag kan, men jag vill inte.

Aftonbladet har sökt Margaretha Lindbäck för en kommentar, men hon har inte återkommit.