Svullen mage – så botas den

Uppdaterad 2018-07-20 | Publicerad 2012-02-08

Experten: Förändra din kost – det gör stor skillnad

Sju av tio svenskar lider av svullen mage. Besvären är så allvarliga att de påverkar livskvaliteten. Men få vet hur de kan bli av med ballongmagen på egen hand.
– Ät lite annorlunda och gör små förändringar i dina rutiner så blir du av med din svullna mage, säger Andreas Eenfeldt, specialistläkare i allmänmedicin och känd som ”Kostdoktorn”.

Två tredjedelar av Sveriges kvinnor är missnöjda med hur magen ser ut. 85 procent är övertygade om att det finns ett samband mellan hur magen mår och att den sväller som en ballong, enligt Sifo. 20 procent av kvinnorna och 10 procent av männen i Sverige lider av IBS med svullen mage som följd. Även gaser och förstoppning är vanliga besvär.

Dieten kan påverka

– Magen speglar vår livsstil men den är tåligare än du tror, säger Greger Lindberg, överläkare och professor i gastroenterologi på Karolinska Institutet. Han berättar att det ofta är svårt att veta vad som orsaker besvären.

– Det finns mängder av hypoteser om raffinerat socker, snabbmat, stress och annat som kan påverka tarmen. Förvånansvärt lite av detta har gått att belägga vetenskapligt. Men till viss del kan du påverka svullen mage genom att förändra dieten.

Andreas Eenfeldt är aktuell med en bok om hur du kan äta för att må bättre. I ”Matrevolutionen” berättar han om patienter som lagt om kosten och märkt stora skillnader.

– Många tror att mycket fibrer och grovt bröd är bra. Men ofta är det tvärtom. En stor del av mina patienter blir av med sina ballongmagar när de minskar på fibrer och kolhydrater, säger han.

Fibrerna jäser i magen

När du äter mycket fibrer och kolhydrater kan inte tunntarmen ta upp allt. Då fortsätter det vidare till tjocktarmen och blir mat åt bakterier som jäser och bildar gas – med magknip, ballongmage och gasbesvär som följd.

Det finns fler enkla knep för en friskare mage. En morgonpromenad till jobbet gör stor skillnad.

Skippa kaffet när du väl kommer fram. Och hoppa över rökpausen framåt eftermiddagen – det tjänar du på.

Så lugnar du din svullna mage

Motionera regelbundet.

Skippa kaffet.

Stressa mindre.

Sluta röka och minska på alkohol.

Se till att du får en god nattsömn.

Ät allsidigt och på regelbundna tider. Undvik fet mat.

Ta hjälp av receptfria mediciner. Fråga om hjälp på apoteket, men rådgör alltid med läkare om stora besvär uppstår.

Sök läkarvård om du…

…har mycket ont i magen och/eller hög feber.

…har blod eller slem i avföringen.

…går ner mycket i vikt och har återkommande diarréer.

…känner dig trött och orkeslös.

…kissar mindre än du brukar.

Så tränar du bort magputet

Inga inre besvär men magput ändå? Kanske är du mamma som inte lyckats bli kvitt gravidbulan.

Personlige tränaren Olga Rönnberg tipsar om övningar som får bort putet på nolltid.

Att sit-ups skulle hjälpa mot magputet är ett vanligt missförstånd, menar Olga Rönnberg. Hon beskriver det som att försöka stänga en dragkedja genom att fösa ihop den från bägge ändarna.

– Då blir det en glipa i mitten. Och det är det som händer med magmusklerna när du gör situps. Varje gång du går upp åker magmusklerna åt sidorna, och när du går ner åker de tillbaka.

I stället rekommenderar hon statiska övningar.

Plankan: Sätt tårna i golvet och låt armbågarna fungera som stöd mot golvet. Håll kroppen i en rät linje parallellt med golvet. Slappna av i axlarna och pressa ifrån med underarmarna. Håll så länge du kan och öka tills du klarar 3x1 minut.

Upprepa med 20–30 sekunders vila mellan varje. Träna morgon och kväll.

Följ ämnen i artikeln