Salta biffen - så minskar du risken för cancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-04-13

Ny studie: Salt och olja hindrar cancerfram- kallande ämnen

Skippa smöret och stek köttet i färsk olivolja i stället.

Stekskorpan på kött kan orsaka cancer. De larmen skrämde upp köttälskare rejält för några år sen. Men nu har forskarna hittat ett sätt att minska risken.

Salta köttet. Det är ett effektivt sätt att bekämpa de cancerframkallande ämnena.

Du kan också panera det före tillagning. Då skapas ett skyddande lager som gör att köttet inte upphettas lika mycket, skriver DN.

Andra tips är att steka köttet på så kort tid och så låg temperatur som möjligt. Att steka i färsk olivolja är också bra. Färsk olja innehåller mycket antioxidanter och är den dessutom lagrad försvinner de fenoler som minskar halten av heterocykliska aminer som framkallar cancer.

- Tillaga hellre i ugn än i stekpanna, säger livsmedelskemisten Elna Persson till TT.

Fatima Johansson

Följ ämnen i artikeln