Fri från flygskräcken – på fyra dagar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-10

Ulla, 67: "Nu flyger jag tio gånger om året"

I över 40 år vägrade Ulla Östlin att flyga. Hon var livrädd för att planet skulle krascha.

Men en linbanetur i Österrike och en lunch i Köpenhamn fick henne att våga.

– Det är fantastiskt. Nu tycker jag synd om dem som inte vågar flyga, säger hon.

I över 40 år vägrade Ulla Östlin att flyga. Hon var livrädd för att planet skulle krascha. Men en linbanetur i Österrike och en lunch i Köpenhamn fick henne att våga.

USA, Spanien, Irland och Kina.

En helt ny värld har öppnat sig för Ulla Östlin, 67.

– Det är ingen hejd på flygandet, säger hon och skrattar.

Skratt och flyg är dock ingen självklar kombination för henne. Turbulens och luftgropar väcker fortfarande den slumrande skräcken, men rädslan är inte värre än att hon kan bemästra den.

Massor av bilsemestrar

Å andra sidan är det en bedrift att hon över huvud taget sätter sig i ett flygplan. I många långa år vägrade hon att flyga. Hon tyckte det verkade onaturligt att sitta 10?000 meter upp i luften och var livrädd för att planet skulle krascha.

När hon och maken Lars skulle ut och resa i Europa och till Ryssland valde de därför alltid bil, buss eller segelbåt.

– Vi har bilat, bilat och bilat, berättar Ulla.

– Jag brydde mig aldrig om att kolla efter charterresor i kataloger. Varför skulle jag det? Jag skulle ändå aldrig kunna åka på dem eftersom jag inte ville flyga.

Samtidigt drömde hon om att åka till USA – med båt – men det blev inte av.

Linbanan blev en vändpunkt

För några år sedan tröttnade först Lars och sedan Ulla själv på alla långa mil i bilen, men det som fick henne att våga ta steget och konfrontera sin skräck var otippat en tur med linbana i Österrike.

– När jag satt i linbanan tänkte jag att ”nu dör jag”, det var riktigt otäckt. Men när jag kom ner tänkte jag att eftersom jag klarade av det borde jag också kunna flyga.

När hon kom hem igen tipsade en väninna om en kurs mot flygrädsla på Bromma flygplats. Den leddes av en pensionerad flygkapten och en flygvärdinna. Ulla anmälde sig för fyra träffar.

Kursen blandade teori med praktik. Kaptenen presenterade statistik som visade hur säkert det faktiskt är att flyga. Han berättade om hur ett flygplan fungerar, hur start och landning går till och att ett plan kan glidflyga många mil om motorerna skulle lägga av. Ulla och de övriga deltagarna gjorde ett studiebesök i en hangar och fick sedan prova på att vara andrepilot i ett flygplan – i en simulator – och ta in landningsställen.

Sakta men säkert gav hennes rädsla med sig.

– Någonting släppte. Deras sätt att prata och visa hur allt fungerade gjorde mig mindre rädd. Jag insåg att det var mig själv det var fel på, inte flygplanen.

Examensprovet var en dagstur till Köpenhamn. Gruppen skulle flyga tillsammans och äta lunch på Ströget.

– Ha, ha … Det kom som en överraskning. Jag blev alldeles spattig.

I början av sin allra första flygresa hade Ulla svårt att sitta still.

– Usch, jag flaxade och fäktade med armarna som en galning. Det satt en italienare bredvid mig och han undrade nog vad jag var för en.

Men på det hela taget klarade hon ändå resan galant. Och den gav mersmak.

Respekten finns kvar

En vecka efter kursen flög hon och Lars på semester till Paris. Sedan dess har Ulla flugit otaliga gånger, bland annat till USA och Irland, och det går bättre och bättre för varje gång. Hon har lärt sig att slappna av och kan äta och läsa ombord. Det var helt otänkbart i början.

– Jag gör nog tio flygresor per år i snitt. Jag brukar hålla koll på om någon runt omkring mig ser ut att vara flygrädd och då försöker jag hjälpa till så gott jag kan.

Nuförtiden tycker hon synd om alla dem som inte vågar flyga. Själv ska hon flyga till Spanien i januari och på en långresa till Kina i april.

– Man ska inte vara rädd för att flyga, men man kan ha respekt för det, säger hon.

"Mer kunskap ger modet att flyga"

Psykologen Mall Yams har hållit kurser i flygtrygghet sedan 1984. Här svarar hon på tre vanliga frågor om flydrädsla.

Vilka är det som är flygrädda?

– Det kan vara både nybörjare, sådana som aldrig har flugit, och erfarna resenärer som av någon anledning blir mer sårbara. Det kan till exempel bero på stress, trötthet eller depression.

Hur botar man rädslan?

– Ofta behöver man arbeta med två saker, kunskaper och tankar. Kunskapsmässigt kan det handla om att lära sig mycket, till exempel vad det är som händer i ett flygplan, hur långt kan glidflyga utan motorer och så vidare. Dessa kunskaper kan ge trygghet, men oftast behöver man också arbeta med tankemönster eftersom rädslan sitter i vad man tänker när man ska flyga.

Kan alla bli ”friska”?

– Ja, de allra flesta. Men det kan ju vara så att någon har andra problem – som i sin tur orsakar flygrädsla – som han eller hon bör ta tag i först.

Läs mer om flygrädsla