Är det farligt att feströka?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-05-20

Maria Rankka, expert på Sluta-röka-linjen chattade med läsarna

Moa säger: Min pappa har rökt från och till hela tiden. Nu börjar han bli äldre, 60, och jag är orolig för hans hälsa. Finns det något sätt som jag kan hjälpa honom att sluta på?

Maria Rankka säger: Det är en jättesvår fråga för det gäller som anhörig att man backar lite. Han har säkert skuldkänslor här och det gäller att han inte hamnar i försvar. Du sitter på trumf eftersom han säkert inte vill att du som hans dotter ska börja. Antingen kan du ställa frågan: Kan jag göra något för att få dig att sluta? Annars kan ni ha en form av överenskommelse. Ställ neutrala och öppna frågor. "Jag förstår att du tycker det här är svårt." Aktivera pappans egna resurser.

Gloria säger: Är det farlig att feströka?

Maria Rankka säger: Ja. Det finns två aspekter. Att röka är farligt. Ju mer man röker desto farligare. Men det finns ingen undre nivå som inte är farlig. Det andra är att man tar risken att man helt plötsligt är beroende och har tappat kontrollen.

miwi säger: jag har varit utan snus i 59 timmar nu (hurra). använder nikotinplåster. vågar jag sluta med det efter 1 vecka? jag får ju fortfarande i mig nikotin...vilket jag naturligtvis inte vill. enligt tillverkaren av plåstren ska jag använda dessa i 10 veckor. det låter lite väl länge? eller?

Maria Rankka säger: 1 vecka låter lite väl kort. Det beror på hur länge och hur mycket du har snusat. Men 1 vecka är att ta en stor risk. Jag skulle rekommendera en månad beroende på vilken nivå du ligger. Men plåstren ger mindre nikotin än snus så det är en nedtrappning. Sedan har du brutit vanan. Att behöva ha något i munnen.

Carlos säger: När jag håller uppe med rökande blir jag istället oerhört sugen på mat och går upp i vikt. Då brukar jag börja röka igen. Går det att göra något åt viktökningen?

Maria Rankka säger: Då gäller det att ha en plan för hur du hanterar suget. Rökaren hanterar sitt sug med nikotinet. När man slutar måste man höja blodsockrret på ett annat sätt. Ett par kilo kan man skylla på rökningen. Man kanske också blir rastlös och orolig och stoppar i sig för att ha något att göra. Ha beredskap så att du äter något som ökar blodsockret stadigare, inte godis alltså.

Malin säger: Tror du att rökfria krogar skulle göra att färre rökte och skulle hjälpa de som vill sluta?

Maria Rankka säger: Ja, det tror jag. Man vet genom forskning att passiv rökning försvårar för de som vill sluta. Dessutom skulle ett förbud vara bra för personalen som slipper andas rök.

Robban säger: jag slutade att röka i januari, och är den som klagar mest öäver rök, är man känsligare som FD rökare eller??

Maria Rankka säger: Jag tror att det är psykologiskt. Man måste hävda sitt rökstopp inför omgivningen och då tar man i lite extra. Luktsinnet ändras vid ett rökstopp. Det luktar hägg men också rök och då börjar man fundera "har jag luktat så här?".

ANETT41 säger: Vaför finns det bara starka plåsterpå apoteket. Jag röker svaga, men blir alldeles yr och det sticker i halsen av plåster. Det är samma sak med tuggummi. Vad finns för mig som röker svaga??

Maria Rankka säger: Men det finns plåster i tre styrkor. Det kanske är så att du inte drar halsbloss och får i dig något nikotin alls och då behöver du inte något nikotinläkemedel. Men det svagaste plåstret borde fungera. Det finns också svaga tuggummin. Och man kan tugga väldigt försiktigt, bara två tuggor och sen ta ut. Plåster är bra för att man fördelar rökningen över hela dan. Om du har rökt bara på kvällen t.ex. så är inte plåster bra.

Lena säger: Kan man söka hjälp hos er för att sluta snusa också?

Maria Rankka säger: Ja, det kan man göra. Vi kan både snus och rökning.

inger säger: jag har rökat i över 40 år jag vill sluta men detär svårt jag vet inte vad jag ska göra jag har provat tuggumi ochplåster men inget hjälper jag sitter mycket ensam det är svårt jag har ingen att prata med skulle vilja att du gav mig ett råd

Maria Rankka säger: Det är jättebra att du tar itu med det här. Gör upp en liten plan. Ha tid för förberedelse. Sätt ett datum och börja bryt vanorna. Man vill åt nikotinet, men man kopplar det till vissa vanor, som t.ex. när man pratar i telefon. Planering och förberdelse. Och där kan vi vara ett stöd. Vi kan hjälpa dig att komma fram till en väg hur du ska gå. Den här årstiden är det bra att röra på sig. Det skingrar tankarna och man får bort oron. Det räcker med promenader. Man ska skriva upp sin motivation och jobba med den. Sätt upp den på kylskåpet. "Jag vill sluta röka för att..."

Bella säger: Efter att ha varit rökfri i 8 månader, har jag trillat dit igen. Hur håller man motivationen uppe och suget på halster?

Maria Rankka säger: Du ska stärkas av att du har klarat av att vara rökfri i åtta månader. Fundera på om något hände som gjorde att du började igen. En fest eller kändes det tuffare? Du KAN göra det igen. Du har nytta av det framgångsrika stoppet du hade. Om du vet vad som gick fel kan du vara bättre förberedd när det händer nästa gång. Var glad att din kropp har varit rökfri ett tag. Du börjar inte på noll igen.

antirök säger: jag är en 18 årig kille som inte har rökt överhuvudtaget i hela mitt liv. Jag är riktigt anti mot alla rökare och ser lätt ner på dom i min omgivning som gör det. Är det bra eller dåligt att jag ser ner på dom?

Maria Rankka säger: Det är jättebra att du inte röker men man måste en viss ödmjukhet. Det finns omständigheter och olika människor har olika lätt att bli beroende. En del testar och tycker att det är ointressant medan andra fastnar. Det är lite mer komplicerat. Ha ödmjukhet för attt du slipper ha det suget som andra har.

MickeB säger: Min lillasyster har börjat röka i skolan, hon är bara 14 år. Hon säger att alla röker och att hon vill röka. Hur kan man göra för att få henne att sluta?

Maria Rankka säger: Det är svårt. Vid den åldern sker rökning på gruppnivå. På hemmaplan kan man ha strikta regler. Priset är ett bra instrument att hindra rökning hos unga. Se till att hon inte har tillgång till för mycket pengar. Ha regler att hon absolut inte får röka hemma. Försök föra en diskussion. Syskon är betydelsefulla, har ofta mer betydelse än föräldrarna. Ge inte vika i vad du tycker. Man kan kanske hitta en kollektiv lösning med andra föräldrar. Men det är inte ett lätt problem.

Jessica säger: Hej Maria, Jag har varit rökfri i fyra år, innan jag slutade hade jag rökt i sex år. Ibland känner jag fortfarande för att röka- kommer det att vara så hela livet?

Maria Rankka säger: Nej, det tror jag inte. Det bör blekna mer och mer. Men du har minnet av rökningen även om suget är borta. Man kanske förknippar minnet och rökningen med något trevligt. Kanske förknippar du med fest och alkohol.

tjejen säger: jag har rökt i åtta år och har nu trappat ner till ca 2 cigaretter om dagen. Jag vill bli av med det helt men kan inte. Vad ska jag göra?

Maria Rankka säger: Att röka så lite som två skapar nästan som ett abstinens hela tiden. Du ger kroppen så lite nikotin. Fundera på varför du röker dessa två. Är det lite guldkant? Tror du att allt ska bli tråkigt om du slutar helt? Det är en tuff prestation att pressa det så lågt. Det är en stor risk att det sticker uppåt i antal igen så sätt ett slutdatum.

Diana säger: Vad är det bästa sättet att sluta röka på? Sluta tvärt eller minska? Jag tror verkligen på sluta tvärt-metoden.

Maria Rankka säger: Väldigt mycket av professionella metoder handlar om förberedelser. Även om man slutar tvärt kanske man har gjort en lång förberedelse. Det sätt är bäst som fungerar för dig. Det är olika för olika personer. Har man provat att sluta tvärt och det inte fungerar kan man prova förberedelser eller nedtrappning.

Jenny säger: Jag har försöka att sluta röka ofantligt många ggr, utan att lyckas. Jag har provat nikotinplåster, tuggummi, nikotintablett, snus, sluta rökaprogramet mm. MEn det går bara inte, Jag är verkligen i behöv av att sluta, då både jag o min dotter har astma. Men det går bara inte. Jag blir himmla arg på mig själv över detta och måste genast röka igen för att "lugna" mig. Jag har liksom en andlening til det mesta att få ta mig en cigg:/ Finns det nått jag missat att prova som kan hjälpa?

Maria Rankka säger: Det låter som om du provat det mesta. Det finns ett läkemedel som är receptbelagt, Zyban. Är man rökare så stimulerar man vissa signalsubstanser som ger njutning. När man slutar så ska man klarar detta på egen hand och det blir några veckor-månader som man känner sig nedstämd för att det finns en brist. Detta kan Zyban hjälpa till med, men du måste kolla med en läkare.

Vill ni komma i kontakt med Sluta-röka-linjen så är numret 020-84 00 00. På sajten finns möjlighet att mejla: www.slutarokalinjen.org. Kanske så är våren en bra årstid att sluta röka också. Få chansen att känna dofter och det är skönt att vara ute och röra på sig.

Följ ämnen i artikeln