Äntligen våfflor!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-25

Inte bara med grädde – med annat gott också

Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson har tre goda råd för dig som vill äta våfflor men ändå tänka lite på vikten.

– Det handlar om mängden. Och om vad man kompletterar med. Det behöver inte vara hel-onyttigt eller hel-nyttigt. Komplettera med färska bär istället för sockrad sylt till exempel, säger hon.

Här är Josefins 3 tips:

1. Visst finns det lightgrädde, men tycker du att det är godare med vanlig grädde så ta det – men då kanske det räcker med en våffla och inte tio…

2. Lättglass är ett bra alternativ, komplettera med färska bär.

3. Kesella finns i olika smaker som till exempel vanilj. Färsk frukt eller bär även här!

Förrätt eller huvudrätt

Men nu är ju våfflor så mycket mer än en efterrätt. Varför inte slå till med en förrätt på våfflor eller till och med självaste huvudrätten? Varsågod – här bjuder Viktklubb.se på ett lätt recept med räkor och keso.

Våfflor med räkkeso från Viktklubb.se

10 portioner/1 portion 146 kcal

Du behöver:

25 gram margarin, ev mjölkfritt

3 dl vetemjöl

1 krm salt

200 gram vichyvatten

1 dl mellanmjölk, ev låglaktos

2 ägg

250 gram keso, ev laktosfri keso

2 msk sweet chilisås

1 msk finhackad färsk koriander

Salt och peppar

200 gram skalade räkor

Gör så här:

1. Smält margarinet och låt det svalna något.

2. Blanda mjöl, salt, vichyvatten och mjölk i en bunke. Tillsätt det smälta margarinet och ägg. Vispa till en slät smet.

3. Grädda våfflorna i ett våffeljärn (använder du ett järn som är behandlat med teflon behöver du inget extra margarin).

4. Blanda keso, chilisås, koriander, salt och peppar. Dela våfflorna i bitar. Fördela keson ovanpå. Toppa med räkor.

Klassiskt eller något nytt?

Chili, blåbär, spenat eller kardemumma? Våfflor kommer i alla möjliga smaker. På Aftonbladet Mat & Vin och hittar du recept som passar alla smaklökar.