Rabattkortet får unga att inte röka

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-03-15

lovar att låta bli För Linn Åstrand, 15, på Hammarskolan i Vännäs var det självklart att gå med i Tobaksfri Duo. "Nästan alla är med. Det är bara några tjejer som börjat röka nu i 9:an och det är ju lite synd, men de har ju valt det själva", säger hon och visar det inplastade kort alla får när de skriver under antirökkontraktet. Kortet ger rabatt i affärer i Vännäs och Umeå.

Var tredje elev i 9:an röker eller snusar regelbundet.

I Västerbotten har man lyckats vända trenden.

Genom att skriva kontrakt med eleverna redan i årskurs sex har skolorna halverat antalet unga rökare.

Ett fantastiskt framgångsrecept enligt preliminära data som presenterades på Folkhälsostämman i Stockholm.

Färre än hälften

Då projektet drog i gång 1994 rökte 15 procent av eleverna i årskurs 6-9. I dag är de knappt hälften så många, 7 procent. I Norrbotten, som man jämför med, är trenden den motsatta.

För första gången tycks forskarna alltså ha hittat en effektiv metod att hindra eller åtminstone skjuta upp tobaksdebuten.

Sedan starten har över 7 000 elever i Västerbotten skrivit på ett antirökkontrakt. Det är 90 procent av sjätteklassarna.

- De tar det som självklart. Vi har ju hållit på med det här några år nu så även de äldre eleverna har en gång skrivit kontrakt, förklarar slöjdläraren Margot Höglander som sitter med i ansvarsgruppen på Vännäs byskola.

Rabatt och utlottning

De raggar sponsorer och bestämmer vilka förmåner antirökkontraktet ska ge. Vanligast är att eleverna får rabatt i affärer eller på aktiviteter. Ibland lottas priser ut.

Kontraktskrivningen sker vid ett festligt tillfälle dit eleverna bjuds in tillsammans med den vuxen som de valt att skriva kontraktet med.

- Enda kravet är att den vuxne är rökfri. De allra flesta väljer sina föräldrar. Röker de blir det ofta mor- eller farföräldrar eller någon kompis förälder, berättar Maria Nilsson, socionom på Västerbottens landsting som ligger bakom hela projektet.

De har även involverat folktandvården som besöker skolorna regelbundet. De träffar dessutom varje elev enskilt vid tandläkarbesöket varannat år och kan följa upp hur det går.

Att en del elever bryter kontraktet är ofrånkomligt. Eleven kallas då till enskilt samtal med skolsköterskan som även drar in det eftertraktade antirökkortet. Därefter får eleven två veckor på sig att fundera på om han/hon ska ge upp.

- Men avhoppen blir allt färre, påpekar Zaida Vestermark.

"Helt annan attityd"

Hon är klassföreståndare för 9c på Hammarskolan där man tidigare hade stora problem med rökning. Innan projektet drog i gång rökte 34 procent av eleverna. I dag är man nere på 7,5 procent.

- Vi har fått en helt annan attityd. Förr stod rökarna i en stor klunga vid ingången. Nu håller de sig borta, de har fått förståelse för dem som inte vill utsättas för rök, säger Zaida Vestermark.

Tio råd för att få din tonåring att inte röka

Så farligt är det att röka

De 10 största riskfaktorerna för död och sjuklighet i i-länderna:

Caroline Hougner

Följ ämnen i artikeln