Läkarna kände inte till nya diarrésjukdomen

Uppdaterad 2012-09-11 | Publicerad 2012-04-02

Irene är en av de första i Sverige med diagnosen

– Jag var ensamstående med två små barn och var tvungen att använda blöja för att magen var så dålig. Det var verkligen tufft, säger Irene Jönsson som har mikroskopisk kolit.

Medicin och specialkost har hjälpt henne få bukt med diarrésjukdomen. En sjukdom som, när den är som värst, kan få dig att springa på toaletten tjugo gånger per dag.

Medicinering och en speciell kost har hjälpt Irene – en av de första i Sverige som fått diagnosen mikroskopisk kolit.

Konstanta diarréer, ett evigt springande på toaletten och ingen visste varför. Irene var helt beroende av sin bil när hon var ute för att snabbt kunna uppsöka en toalett om det tryckte på. Att ha småpengar i fickan blev rutin. För att kunna betala på de offentliga toaletterna.

Efter flera vändor hos olika läkare så träffade hon en som tog henne på allvar och gjorde den nödvändiga koloskopin som krävs för att bestämma att det är mikroskopisk kolit.

– De tidigare läkarna ville inte ha det till att det var en sjukdom, de hade ingen aning. Jag var en av de första i Sverige som fick diagnosen, säger Irene.

Uteslöt fett

Nu var nästa fråga: Hur skulle hon få ordning på sin mage? Irene gick till flera olika dietister och testade sig för gluten och laktosintolerans och det kunde hon äta. Hon provade om hon reagerade på färgämnen, men det gjorde inte saken bättre. Men när hon började utesluta fett, då blev hon bättre.

– Om jag bara åt en liten klick vispgrädde och glass så svullnade jag upp och var dålig i två dagar efteråt, så jag började ta bort sådant. Likaså såser och kött. Det äter jag väldigt sällan, berättar Irene.

Kosten består till stor del av kyckling, fisk och sås gjord på tomater. Grönsaker vore toppen om det inte vore för alla fibrer som sätter fart på magen – och det är det sista Irene behöver. Så därför kokar hon alla grönsaker och äter med måtta. Just nu äter hon en låg dos kortison och det tillsammans med dieten fungerar bra.

Stress påverkar

– Stress och oro påverkar också magen negativt, så min arbetslöshet är jobbig, men jag försöker promenera och gympa och är med barnbarnen, säger Irene som mår bättre än tidigare.

Via mag- och tarmföreningen har Irene fått flera vänner som är i samma sits som hon och som vet precis vad hon pratar om. Någon gång per år åker de på måbra-helg tillsammans i föreningens regi och har riktigt kul tillsammans.

– Jag brukar skoja och säga att vi bara pratar skit, skrattar Irene. Men det är också så skönt att prata med folk som vet hur det är och man får mycket tips och råd. Det rekommenderar jag till alla med en sjukdom – att gå med i en förening där man träffar likasinnade.
 

Fakta

Namn: Irene Jönsson. Ålder: 61 år. Familj: 2 barn, 3 barnbarn. Gör: Arbetssökande. Bor: I Malmö.

Följ ämnen i artikeln