Spara eller slänga?

Uppdaterad 2018-12-12 | Publicerad 2008-01-11

Så gör du med julens godisrester

Lovat att lätta några kilo? Men Aladdin spökar i skåpet? Så här gör du med överblivna praliner och gammal knäck.

Med en massa smarrigt godis hemma blir det lätt en konflikt mellan våg och plånbok. Löftet om viktminskning är svårt att hålla med välfyllda godisförråd. Å andra sidan är det synd att slänga fina praliner.

Typ a eller b?

Hur du ska tackla situationen beror på vilken typ du är.

– Vissa tycker att det är en tröst att veta att det finns knäck och choklad hemma, som inte ska ätas, men som ändå finns där, säger Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.

För andra är det omöljligt att hålla fingrarna borta om det finns sött i skåpen. Tillhör du den stora massan som inte kan låta bli att nalla – ”bara en liten kola spelar ju ingen roll” – så har du tre alternativ, säger Josefine:

– Släng, ge bort eller ta med det till jobbet.

Kontrollerat återfall

Viktklubbs motivationsexpert Eva Fjärstedt är inne på samma spår.

– Har du verkligen bestämt dig för att ta tag i vikten, då ska Aladdinasken, ischokladen och all knäck rakt ned i papperskorgen. Eller förvandlas till en present.

Men du kan också välja att ha ett kontrollerat planerat återfall. Eva Fjärstedt förklarar:

– Det kräver att du har god självdisciplin och kontroll. Att du bestämmer dig för ett kontrollerat planerat återfall en gång i veckan och för en viss mängd du ska äta. Exempel: på lördag ska jag äta fem knäck och det ska jag hålla.

Ett smart sätt att viktpeppa sig själv när det är tungt är att tänka "Jag har kontroll över ätandet, suget har inte kontroll över mig".

Smalgodis

För dig som är disciplinerad och får ont i hjärtat av att kasta sötsakerna finns en räddning och den stavas: smalgodis. Viktklubb.se:s matkreatör Kristina Eriksson tipsar: Doppa överblivna marshmallows i smält mörk choklad. Ha i en tesked kaffepulver och toppa med strössel. Har du kvar en hel drös med färska dadlar? Gröp ur kärnan och fyll dadeln med en skållad sötmandel. Doppa hela dadeln i mörk choklad. Bonussmalis: Kör 200 gram dadlar i en mixer. Gör små bollar och rulla i kokos. Smakar som kola. Glöm inte att gröpa ur kärnorna!

Bryt godisfrossan nu!

Dumpa ovanan på en vecka