ELSA, LASAK och ICL

Uppdaterad 2012-09-05 | Publicerad 2009-04-24

Vilken metod passar dig?

Idag är det enkelt att åtgärda de flesta synfel och det finns en uppsjö av behandlingsmetoder. Några av de vanligaste är LASAK, ELSA och ICL. Men vad innebär förkortningarna? Och vilken metod passar dig? Två av Sveriges mest meriterade ögonläkare, doktor Carlos Sjöholm och doktor Björn Martenhed från Globen ögonklinik, hjälper dig att reda ut begreppen.

IntraLAse R behandling. De små ljuspunkterna siter på laserinstrumentet som skapar den tunna fliken i hornhinnan.

Idag kan de flesta synfel behandlas. Har du brytningsfel, är närsynt, översynt eller lider av astigmatism så finns hjälp att få.

– Vilken metod som passar dig beror på hur just ditt öga ser ut – hur stor din pupill är, hur tjock hornhinnan är och vilket synfel du har, säger Carlos Sjöholm.

Doktor Sjöholm har arbetat med ögonbehandlingar i många år och var med och grundade Globen ögonklinik, som är en av Sveriges ledande inom ögonbehandlingar. Han har följt utvecklingen av ögonbehandlingar noga.

– I dag kan man säga att det finns två principer för att behandla ögonen. Skillnaden handlar om hur man kommer åt att behandla under hornhinnan, förklarar han.

”Som ett kokt ägg”

Skillnaden beskriver doktor Sjöholm med hjälp av en liknelse.

– Tänk dig ögat som ett kokt ägg. Vad vi vill behandla är ägget innanför skalet. Antingen kan man då knacka sönder skalet, behandla, och sedan låta det läka ihop igen. Den metoden kallas för ELSA. Eller så kan man skära av toppen på ägget, behandla, och sedan lägga tillbaka den så att den läker fast igen. Så går LASIK-metoden till.

ELSA

ELSA, Excimer Laser Subepithelial Ablatioär, en av de allra mest använda metoderna. Det är en ytbehandlingsmetod som passar bra för de som har så tunn hornhinna att det är svårt att lyckas med ”snittet” som görs med LASIK. ELSA passar också bra för behandling av små synfel.

Från början kallades metoden PRK. Det var den första metoden som fanns för att behandla ögonen med hjälp av laser. De första behandlingarna i Sverige skedde på S:t Eriks ögonklinik i Stockholm redan 1990. Carlos Sjöholm var delaktig.

– Jag trodde på lasern som behandlingsmetod redan från början eftersom man med hjälp av ljusstrålar kan åstadkomma mer, med mindre åverkan på ögat, berättar han.

Så småningom utvecklades PRK till ELSA, eller LASEK som det också kan kallas.

LASIK

För att behandla vissa synfel passar metoden LASIK bättre. Till exempel om du har ett större synfel. På Globen ögonklinik har man förfinat metoden, gjort den mer vävnadsbesparande och kallar den för LASAK. Poängen är, att den flik man skapar för att komma åt hornhinnan – ”toppen på ägget” - ska vara så tunn som möjligt.

– Det finns olika typer av instrument att skapa fliken med. Man kan använda kniv, microkeratom eller laser. På Globen ögonklinik använder vi en femtosecondlaser som heter IntraLase R, säger Carlos Sjöholm.

IntraLase R skapar alltså fliken med hjälp av en laserstråle.

– Poängen är att det är en mild form av behandling och patienten ska vara på benen redan dagen efter – med perfekt syn, förklarar doktor Björn Martenhed.

ICL

Om du lider av ett stort synfel, men har en oregelbunden eller tunn hornhinna så går det ofta inte att behandla med LASAK. Inte heller om du har andra problem med ögonen, som till exempel att de är torra. Då är en bra metod ICL, Intraocular Contact Lens eller Inplantable Contact Lens. Med ICL rörs inte hornhinnan.

– Det går till så att en konstgjord lins placeras framför ögats egna lins. ICL utförs främst när patienten har stora synfel och laseroperation inte är lämpligt, förklarar doktor Sjöholm.

På Globen ögonklinik använder sig Carlos Sjöholm och Björn Martenhed av alla metoderna. Allt beror på hur patientens ögon ser ut. Men förstahandsalternativet är oftast LASIK.

– I princip kan sägas att flikmetoden är förstahandsalternativet, och vi behandlar drygt 80% av patienterna med IntraLase. Det är en enkel och säker metod som ger kort konvalecens. Det lilla snittet på hornhinnan läker inom ett dygn, säger Carlos Sjöholm.

Både doktor Sjöholm och doktor Martenhed är övertygade om att utvecklingen går framåt och att framtiden ser ljus ut för personer med synfel. Snart kanske glasögon är ett minne blott.

Läs mer om ögonbehandlingar här

Intralase - mer info

Laseroperation - mer info

Ögonlaser - mer info

Synfelsbehandlingar - mer info

Ögonoperation - mer info

Minimedia

Följ ämnen i artikeln