9 steg till ett rökfritt liv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-07

Experterna tipsar – så gör du.

Det finns många skäl att sluta röka.

Här är experternas tips på vägen mot att fimpa för gott.

1. Skriv!

Skriv ner varför du vill sluta röka och sätt upp dina skäl på kylskåpet. De kan hjälpa dig förbi en jobbig period.

2. Bestäm ett datum!

När ska du sluta? För vissa funkar det att sluta nästa dag men det är vanligt att man behöver lite tid innan man fixar det.

3. Aktivera dig!

Hitta något att göra i stället för att röka. Oavsett vad rökningen står för behöver du ha ett hum om vad du ska göra med tiden du får över och hitta ett nytt mönster. Du slåss både mot ett beroende och mot en vana.

4. Sök hjälp.

På vårdcentralen eller hos Sluta-röka-linjen kan man få stöd och bekräftelse. Det finns också olika receptfria nikotinmediciner och flera receptbelagda, nikotinfria, exempelvis Zybal och helt nya Champix, som kan hjälpa.

5. Sköt om dig.

Som rökare är det lätt att hoppa över frukost, men som rökfri måste man äta bättre för att inte må dåligt. Det beror på att ämnesomsättningen blir normal igen. Det här brukar medföra en viktökning på 2–4 kilo. Men det är hälsosamma kilon: man brukar säga att en rökare väger mindre men på ett mindre hälsosamt sätt.

6. Börja motionera.

Då får man i gång ett annat sätt att skapa en belöning i kroppen – utan nikotin. Och det räcker med promenader. Får du upp pulsen lite känner du dig bättre.

7. Glöm inte bort allt positivt!

Du känner lukter bättre, får bättre kondition och håller dig friskare. ­Ibland gör abstinensen att man bara tänker på hur jobbigt det är.

8. Du är alltid rökare.

Väldigt många vanerökare vill omvandla sig till feströkare. Men de allra flesta klarar inte detta. Inte efter fem år. Inte efter tio. Det finns ingen bortre gräns.

9. Ge inte upp efter ett återfall.

Det behöver inte vara en katastrof. Dra ett streck över händelsen och börja om. Det är inte lika jobbigt som första gången. Tänk på att det är ett tufft jobb att sluta röka. Men det är en kort tid i livet. Även om det är jobbigt nu så går det faktiskt över.

Behöver du stöd?

Sluta-Röka-Linjen är en gratis stödtelefon för dig som vill eller håller på att sluta röka,

020-84 00 00, www.sluta-roka-linjen.org

Vill du veta mer:

www.tobaksfakta.org

www.slutaroka.com

Följ ämnen i artikeln