Ät blåbär så minns du bättre

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-16

Utbildning, kost och vänner – receptet för bättre minne

Utbilda dig – länge, umgås med vänner och frossa i blåbär.

Det är receptet för ett gott minne.

Men nästa generation kommer att minnas ännu bättre.

I tjugo år har professorerna Lars Nyberg och Lars-Göran Nilsson lett forskningsprojektet Betula, som ska kartlägga hur människans minnesförmåga utvecklas genom livet.

Resultatet visar att utbildning, kost och livssituation har en stor påverkan. Bland annat blåbär innehåller mycket av en typ av antioxidanter som är speciellt bra för minnet.

Kost påverkar

Resultatet visar att utbildning, kost och livssituation har en stor påverkan.

Generellt är högutbildade med ett rikt socialt liv bättre på att komma ihåg olika händelser i livet än andra.

Ensambarn gynnas

– Dessutom gynnas ofta ensambarn eftersom de fått mer uppmärksamhet från sina föräldrar. Det leder till mer kognitiva resurser som är väldigt viktiga att ha senare i livet, säger Lars-Göran Nilsson.

Forskningsprojektet startade

i Umeå och bygger på olika tester som genomförts på 5 000 personer i åldrarna 25–100 vart femte år.

Yngre människor har lättast för att komma ihåg personliga upplevelser, medan äldre är bättre på att memorera faktauppgifter.

Vi minns allt bättre

Den största nyheten är dock att dagens generation minns bättre än den förra. Och så kommer det att fortsätta.

– Det skulle vara intressant att se hur det har utvecklats om tusen år. Då kan det nog ha hänt mycket med våra minnesfunktioner, säger Lars Nyberg.

”Äldre kan mer”

Redan nu tycker han att man borde se över pensionsåldern.

– De äldre kan mer än vad många tror. Och nästa generation kommer att vara ännu bättre, säger Lars Nyberg.