Tyfusbakterie vanlig hos fästingbitna

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2012-09-18

Bakterien Rickettsia helvetica finns hos 15 procent av landets fästingar

Den sjukdom de flesta förknippar med fästingbett är borrelia.

Men nu visar det sig att 15 procent av landets fästingar bär på tyfussmitta.

– Det är svårt att bara utifrån symtombilden säga att det är borrelia eller Rickettsia helvetica, säger Kenneth Nilsson på Uppsala universitet.

I en ny svensk studie som publicerats i European journal of clinical microbiology and infectious diseases, presenteras nytt, banbrytande material.

De nya rönen kan förklara fall där borreliasmitta inte gått att finna hos insjuknade patienter som sökt vård efter fästingbett.

Analyserat blodprov

I den aktuella studien har blodprov från 365 patienter i Uppsala län samt sydöstra Sverige analyserats – och det visade sig att i var tionde prov fanns antikroppar bildade mot tyfusbakterien Rickettsia helvetica.

En smitta som finns hos 15 procent av landets fästingar.

– Det är svårt att bara utifrån symtombilden säga att det är borrelia eller Rickettsia helvetica, säger Kenneth Nilsson, vid institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala universitet, och tillägger:

Ovanlig variant

– Symptomen är rätt allmänna, andra släktingar till bakterien som finns i USA och Medelhavet ger mer fläckar i huden, små inflammationer i huden. Men varianten i Sverige verkar inte göra det på samma sätt, därför är det svårare att hitta.

Tidigare har man inte kunnat diagnostisera den tyfusliknande bakterien.

– Patienten har kanske tillfrisknat efter vård med antibiotika, men man har inte kunnat förklara det. Det kan man göra nu, berättar Nilsson.

Avled efter fästingbett

Men inte alla som drabbats av bakterien har haft samma tur.

I ett fall som Aftonbladet skrev om redan 1999 dog en ung hockeyspelare vid namn Peter Norfeldt, 19, från sviterna av ett fästingbett.

Bakterien satte sig på hjärtmuskeln och orsakade en inflammation. Och själva dödsorsaken kunde ledas till fläcktyfus.

– Vi har ju undrat ibland: har de inte kommit längre än så här?, säger Peters mamma Gertrud Nordfeldt när Aftonbladet når henne.

Hon fortsätter:

– Man har ju inte vågat berätta om det här för folk, för det har inte funnits några bevis. Men det känns bara skönt att det här kommer fram, säger hon.

Penicillin har ingen effekt

– Om man har hjärtmuskelinflammation behöver man i regel en mer utdragen behandling, något den här pojken kanske inte fick, säger Kenneth Nilsson som inte minns alla detaljer i fallet.

Till TT berättar han att vanlig penicillin inte har någon effekt på tyfusbakterien:

– För att få bukt med den krävs ett bredare spektrum av antibiotika, säger Kenneth Nilsson.

Följ ämnen i artikeln