Så skyddar du ditt barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-27

Svininfluensan slår hårdast mot de minsta. Läkaren: ”Res inte med spädbarn”

Alice pappa, Jonas Beckman, är orolig för hur svininfluensan ska slå i Sverige, och för hur dagissituationen ska bli för henne.

Influensahotet kryper närmare.

Och det är de unga som drabbas värst.

– Res inte med spädbarn, varnar läkaren Roland Sennerstam.

När skolorna och förskolorna öppnar om några veckor väntas svininfluensan ta fart på allvar. Den smittsamma sjukdomen slår särskilt hårt mot unga. En tredjedel av alla som dött i England har varit barn under 14 års ålder. Läkare kallar dem ”superspridare” – de insjuknar fortast och för viruset vidare med rekordfart.

Gravida i riskzonen

Även gravida är i farozonen. En engelsk välgörenhetsorganisation har rekommenderat kvinnor att vänta med barn, för abortfarans skull. För några dagar sedan flögs en höggravid kvinna med akutflyg från Skottland för vård på Karolinska sjukhuset. Hennes lungor kollapsade till följd av infektionen.

– Influensan ökar risken för en för tidig födsel. Om barnet sedan smittas av mamman, ja, det är inte bra alls, säger Margareta Blennow, överläkare vid Södersjukhuset i Stockholm.

Svenska läkare avråder dock inte för att planera bebis.

– Det som kan vara farligt är själva febern, men det har inget specifikt med influensan att göra, säger Claes Gottlieb, läkare vid Sophiahemmet i Stockholm.

Skippa Thailandsresan

För ett spädbarn kan en influensaattack bli ödesdiger, då de saknar ett utvecklat immunförsvar. Barnläkaren Roland Sennerstam har därför en trist uppmaning till alla som planerat Thailandssemester med sina små i början av hösten: stanna hemma.

– Det är stor smittspridning på flygplatser och plan. Dessutom är det knappast bebisarna som har behållning av resan, säger han.

Förskolor har fått direktiv

Bland de äldre barnen är det tonåringarna upp till tjugoårsåldern som hittills fått svårast symtom. En vanlig komplikation är lunginflammation.

Att undvika smitta är svårt, framför allt hos skol- och förskolebarn, som umgås tätt och tar i varandra mer än vuxna. Genom att lära dem att tvätta händerna ofta får de dock ett visst skydd.

– Vid minsta symtom, som feber, muskelvärk och torrhosta, ska barnen hem med en gång, säger Leif Pettersson, föreståndare för Kristallens förskola i Stockholm.

– Vi har fått direktiv att både personal och föräldrar ska vara mer noggranna med hygienen, och hålla barnen under uppsikt.

Leif Pettersson räknar med det värsta scenariot av smittspridning.

– Vi har planerat för halv personalstyrka. I värsta fall får vi stänga, säger han.