Så solar du säkert

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-21

Äntligen!

Det sa bara pang så var sommaren över oss. Rödnästa och ömhudade pressar vi våra kroppar i starkt solsken i jakten på en gyllene bränna.

Här är 10 smarta knep hur du maxar brännan – och solar säkert.

Bleka och soltörstiga slänger vi oss ut i solskenet för att ta till vara minsta gnutta sol. Men skyddar du dig?

I dag upptäcks över 2 000 fall av hudcancer varje år och förutom den livsfarliga cancern kan du lägga solrynkor, pigmentfläckar och fuktförlust som några punkter på listan över solens skadliga effekter på din kropp. Det kan jämföras med 200 fall av hudcancer år 1958.

Men solen har givetvis inte bara negativa effekter på vår hälsa – den är också nödvändig för att vi ska överleva.

Goda effekter

De varma solstrålarna aktiverar en gen som i sin tur stimulerar produktionen av melanin som avgör hudfärgen och har som funktion att absorbera en del av de skadliga strålarna från solen. Solen gör också att vi bildar D-vitamin som bland annat är bra för skelettbildningen, kalkbalansen, immunförsvaret, huden och håret. Den ökar också produktionen av endorfiner, kroppens eget ”lyckohormon” som gör att vi mår psykisktbra. Studier visar dessutom att solstrålar kan öka produktionen av leptin, ett hormon som hjälper kroppen att bränna fett och gör att människor med arbeten utomhus, som ofta blir exponerade av sol, lever längre.

Kan motverka cancer

Fler studier bekräftar också att solljus motverkar bröstcancer och prostatacancer, ökar insulinproduktionen och förebygger diabetes.

Knepet hänger alltså på hur man bäst skyddar huden mot solen och lyckas njuta av den till max utan de skadliga effekterna.

Här är 10 solsäkra knep som gör huden läckert friskt gyllenbrun på nolltid.

Fukt

Glöm inte att fukta huden, både inifrån och utifrån! Drick mycket vatten och smörj alltid huden med fuktgivande bodylotion morgon och kväll.

Peela

Peela huden noga före solbad, då försvinner alla döda hudceller och du får en jämnare och djupare solbränna. Var extra noga när du peelar armbågar och knän, och var extra försiktig när du peelar ansiktet och undvik områdena runt munnen och ögonen som är lite känsliga och tunnare.

Motionera

Motion ökar blodgenomströmningen i huden och ger den en hälsosam färg och när du rör på dig i solen blir också brännan både jämnare och snyggare.

Kosten

Frossa i grönt och fisk! Tomatsås sägs minska solkänsligheten, Omega-3 fettsyror i fisk sägs förebygga viss hudcancer och minska risken för solskador – och mörk choklad innehåller antioxidanten flavonol som ökar fukthalten i huden och gör den soltåligare.

Sola sakta

Att ligga och pressa i solen första dagen utan solskydd är inget smart sätt att bli brun på. Sola långsamt i stället, ha minst solskydd 20 och undvik solen när den är som starkast på dagen mellan 11–15. Då får du en bränna som är sund – och som håller länge.

Undvik solarium

80-talets stora fluga är numera ett stort no-no! Du kan inte förbereda huden för solen genom att sola solarium. I stället ökar du risken för hudcancer med 55 procent om du solar mer än en gång i månaden enligt studier vid Yale School of Medicine.

Moln

Trodde du att du var säker när himlen är täckt av moln? Icke. Lita inte på molniga dagar, solen tar rejält även då, så på med solskyddet.

Hudtyp

Vet du vad du har för hudtyp? De flesta inbillar sig att de är betydligt tåligare än de egentligen är och får solskadad hud i stället. Är du osäker – fråga en hudterapeut om vilken hudtyp du tillhör och vilken faktor du bör ha.

Efter solen

Har du bränt dig – smörj in hela kroppen med en svalkande after-sun som innehåller lugnande och fuktgivande ämnen som aloe vera.

Skydda dig

Solskyddsfaktor är det viktigaste på stranden, men även andra skydd som solglasögon och solhatt är bra för att skydda kroppen mot solen och särskilt känsliga och utsatta delar av kroppen som till exempel pannan. Solglasögon skyddar också ögonen mot akuta skador som man kan få av den ultravioletta strålningen. Yttersta skiktet av hornhinnan kan skadas tillfälligt, vilket ger en gruskänsla och senar eockså smärta i ögat och det blir mer ljuskänsligt. Långvarig upprepad exponering för UV-strålning bidrar till ögonsjukdomen gråstarr, som innebär att ögats lins, som hos unga är klar, blir allt grumligare. Det ger synstörningar, som nedsatt syn och bländning. UV-strålningen orsakar också sjukliga förändringar i bindehinnan och hornhinnan.

Följ ämnen i artikeln