Professor varnar för vanligt sötningsmedel

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-15

"Diabetes är redan på väg ner i åldrarna"

Vanligt socker ersätts ofta med billig glukossirap i godis och vissa livsmedel. Göran Petersson, professor vid Chalmers i Göteborg, varnar nu för att glukossirapens höga GI medför ökad risk för diabetes typ 2, fetma och hjärtinfarkt.

Kan innehålla glukossirap.

- Man kan säga att glukossirap har dubbelt så stora negativa effekter som vanligt socker. Glukossirap har högre glykemiskt index, GI, och måste dessutom användas i mycket större dos för att uppnå samma sötma, säger Göran Petersson, som är professor i kemi och biologi vid Chalmers i Göteborg.

Barn i riskzonen

Ett högt GI leder till höjda blodsockervärden. Ändå finns det glukossirap i många vanliga produkter i handeln. Vanligast är det på godissidan, vilket Göran Petersson ser som en indikation på att problemet i första hand berör barn.

- Det är allvarligt, eftersom diabetes redan är på väg ner i åldrarna, säger han.

Men Claude Marcus, som är professor och överläkare på Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge universitetssjukhus, tycker att riskerna med glukossirap är överdrivna.

- Jag tror inte att GI-värdets betydelse för diabetesutveckling är så stor. Faran med sådana här larm är att vi tappar fokus på det övergripande problemet, att barn måste minska sitt totala intag av socker, säger han.

Främst i godis

Göran Petersson tycker dock att användandet av glukossirap är ett tydligt problem, och att vanliga konsumenter borde börja titta på innehållsförteckningar för att kunna välja bort de allra värsta produkterna.

Störst är problemet i godishyllorna. Men även livsmedelsvaror som sötat bröd och en del typer av soppor och buljonger kan i viss mån innehålla glukossirap.

- Främst handlar det om att titta på godisförpackningar. Både lösgodis och färdigförpackat påsgodis innehåller ofta glukossirap istället för vanligt socker. Även glass, speciellt sådan glass som man köper i en- eller tvålitersförpackningar, innehåller ofta glukossirap i ganska stora mängder, säger Göran Petersson.

Därtill är olika typer av kola och choklad med mjukt toffee-innehåll ofta sötade med glukos.

Olika beteckningar

Men inte ens den mönsterkonsument som noggrant läser innehållsförteckningen vid valet av lördagsgodis går helt säker. Glukossirap kan nämligen ha andra beteckningar på innehållsförteckningen. Stärkelsesirap, majssirap och den lite kortare beteckningen glukos betyder alla samma sak, att produkten är sötad med glukossirap istället för vanligt socker.

Enligt Claude Marcus är dock glukossirap i sig ett marginellt problem.

- Det kommer inte att påverka om barn får eller inte får mer fetma i framtiden. Försök att välja bort sockret helt istället för att välja bort glukossirapen, säger Claude Marcus.

Läs mer

Lina Lindkvist

Följ ämnen i artikeln