Han är dödssjuk, ändå ska han jobba

Uppdaterad 2013-03-06 | Publicerad 2012-10-07

Payam, 40, nekas sjukersättning: De skickade mig på en jobbsökarkurs

Nattetid drömmer 40- årige Payam att han ligger i en kista, medan ormar och spindlar äter upp honom.

När han vaknar fort­sätter mardrömmen – Försäkringskassan vägrar ge honom sjukersättning:

– Trots att min läkare har sagt att chansen att överleva cancern är väldigt liten, 5-10 procent, säger Payam.

Payam Nazerian hade en framgångsrik taxifirma och totalt 60 anställda. Nu har han bara skulder, aggressiv tjocktarmscancer, en obotlig nervskada och panikångest.

Morfin mot smärtan

Allt började med ett diskbråck 2006. Efter en misslyckad operation kändes det som att det brann i foten och vänsterbenet var förlamat. Sex år senare går han fortfarande på morfin mot smärtan. Läkarna på Karolinska universitetssjukhusets smärtcentrum står handfallna. Skadan läker inte.

På grund av smärtan utvecklade Payam panikångest, och fick sjukersättning av Försäkringskassan. Men den 1 januari 2012 drogs ersättningen in:

– De skickade mig på en jobbsökarkurs hos arbetsförmedlingen. Trots att jag själv varit framgångsrik företagare i många år.

Efter tre månader hos arbetsförmedlingen lämnade han in en ny ansökan om sjukersättning – samtidigt som han fick ett nytt dråpslag: cancer.

Spridit sig till lungorna

Sedan beskedet i april har tjocktarmscancern spridit sig till lungorna. Payam har precis gått igenom sin åttonde cellgiftsbehandling när vi träffar honom i villan i Stockholmsförorten Hässelby.

– Jag frågade min läkare om jag kommer att överleva. Han sade att chansen är väldigt liten, 5–10 procent.

”Känner mig kränkt”

Båda Payams föräldar dog i cancer. Han tar sig mödosamt fram med kryckor, tittar med tom blick framför sig, hostar och berättar om de 25 medi­cinerna som trots alla biverkningar håller igång hans kropp. Värst är morfinet:

– Jag måste leva med de här tabletterna, trots att jag får en blackout av dem. Jag kommer inte ihåg mina barns uppväxt, när de bör-j­ade gå – och det gör så ont, säger han.

I ett halvår har han fajtats med Försäkringskassan. På köksbordet ligger intyget från Frank Belfrage, läkare vid Hässelby vårdcentral, där det står att Payams arbetsförmåga är ”helt nedsatt även i för-hållande mot den regul­jära arbetsmarknaden för alltid”. Men det senaste beskedet, i tisdags, är att Försäkringskassan behöver kompletterande uppgifter:

– De letar efter orsaker till avslag. Det finns ingen medmänsklighet längre. Jag känner mig så kränkt, och värdelös. Det gör ont när man inte kan ta hand om sin familj.

Aftonbladet har förgäves sökt Payams handläggare på Försäkringskassan för en kommentar.

Payam har i dag sjukpenning från Försäkringskassan. Det är en osäkrare ersättningsform som normalt sett är tidsbegränsad. Sjukersättningen är tryggare och ges till den som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av en sjukdom eller skada.

- Sjukpenning är bara tillfälligt. Får jag sjukersättning behöver jag inte oroa mig. Det är den psykiska tryggheten jag är ute efter, säger Payam.

Följ ämnen i artikeln