Åttahundra grader!

Uppdaterad 2014-03-31 | Publicerad 2014-03-20

Bastun är hetare än någonsin

Bastuyoga, uppiggande bastu­ceremonier och saunachill – bastun är hetare än någonsin.  

Men för att maxa effekten gäller det att även ta det kallt. 

Att bada bastu och varva med kalla dopp är en av världens äldsta wellnesskurer – och grunden i den nordiska badkulturen. I det första svenska badhuset från 1269 använde baddamerna björkkvistar för att ge huden en friskare lyster. Bastun var även känd som ”den fattiges apotek” och användes förr som ett slags hälsocentral, avsedd för diverse medicinska kurer.

Att bada bastu är inte bara välgörande fysiskt, det har också positiv effekt på vår mentala hälsa. Det skulle kunna beskrivas som en sorts mindfulness.

– Jag brukar säga att bastubad handlar om 20 procent yttre rening och 80 procent inre, säger Svante Spolander, kanslichef i Svenska Bastuakademien. Det handlar om att fokusera på värmen och koppla bort omvärlden och alla yttre ting – och det är rätt skönt.

”Rena rama hälsokuren”

Nu har bastubadandet fått ett nytt uppsving. I dag erbjuds särskilda bastuceremonier på nästan vartenda spa i landet. Ofta handlar det om instruktörsledda gruppaktiviteter som ska hjälpa deltagarna att maximera effekten.

– Använder man bastun på rätt sätt är det rena hälsokuren, säger Linda Myrberg, spakonsult som har utvecklat ett eget bastukoncept, saunachill.

Enligt henne kan bastubad fungera som ett slags detox, som hjälper kroppen att rensa ut gifter och andra slaggprodukter. Men det förutsätter att man bastar sig svettig och duschar kallt.

– Man ska duscha riktigt kallt i minst 30 sekunder efter att ha suttit i bastun.

Genom att stressa kroppen lite frigör man adrenalin och kickstartar immun­försvaret.

Din hy blir friskare

Det kalla vattnet gör också att hudkärlen drar ihop sig, vilket ger huden en rosig och frisk ton.

Linda Myrberg rekommenderar att man sitter i bastun i tre omgångar och duschar kallt däremellan.

Har man tillgång till en ångbastu kan man varva med en sittning där.

– Ångan öppnar upp andningsvägarna, vilket kan vara bra eftersom vi ofta är omgivna av torr luft så här års.

Udda bastu-upplevelser!

Bastu with a view

I Bokenäs norr om Orust finns en panorama­bastu med havsutsikt, svart granitgolv och ljushimmel. Vintertid kan hugade varva med dopp i isvaken utanför. www.bokenas.com

Här finns också utsikt!

På Storhogna högfjälls­hotell & spa finns en bastu med utomhuskar och fjäll­utsikt. Beställ en bastukorg med jämtländska ostar och delikatesser för att maxa upplevelsen!

www.storhogna.se

Svalka dig i snön

På Holiday Club i Åre finns en ”Saunaworld” med fem olika bastur: en klassisk torrbastu, en snösauna, som sätter fart på blodcirkulationen, ett sanarium med 55–60 grader, en ångbastu och en aromasauna. Dessutom finns en svalkande pool och ett kneippbad med omväxlande varmt och kallt vatten.

Basta i liften

I nordfinska skidorten Yllästunturi kan man bada bastu på vägen upp i backen. Här finns en gondolbastu med plats för fyra. Turen upp till toppen tar 20 minuter.

Föredrar du värme?

På det japanska spat Yasuragi utanför Stockholm erbjuds bastu­yoga. Yogaövningarna utförs i 50–55-gradig bastu­värme – vi har testat det! Kolla här!

En riktig trädkoja

Mitt i de norrbottniska skogarna gömmer sig Treehotel, ett av Sveriges mest spektakulära hotell. Här väntar en trädbastu med utsikt över träd­topparna.

Visste du att…

Saunachill är en holistisk bastukur som varvar aroma­terapi, andnings­övningar, stretchning och akupressur.

Det sägs stärka immun­försvaret!

Svettas nere på botten

På Ästad gård mellan Varberg och Falkenberg lockar man med världens första undervattensbastu. Här kan man känna värmen från den sprakande kaminen medan fiskarna simmar förbi. Spat har även tropisk bastu, vedeldad bastu och ångbastu.

Följ ämnen i artikeln